PSD condiţionează votul pentru starea de alertă

-


Senatorul PSD, Robert Cazanciuc a declarat, joi, că social-democraţii nu vor fi împotriva prelungirii stării de alertă dacă Parlamentul primeşte în timp util un studiu din partea Guvernului, care să arate de ce trebuie impuse anumite măsuri, astfel încât să nu fie folosită pentru „achiziţii netransparente”.

„Dacă primim un studiu din partea Guvernului care să arate de ce, spre exemplu, trebuie purtate măştile, de ce trebuie impuse anumite restricţii, dacă sunt chestiuni de ordin medical asumate de specialişti, cu siguranţă nu vom fi împotrivă, dar starea de alertă nu poate fi folosită pentru achiziţii netransparente, starea de alertă nu poate fi folosită pentru a schimba şi pune oameni doar pe criterii politice. Dacă starea de alertă sau indiferent cum s-o numi ea, starea de urgenţă medicală, starea de necesitate, starea de protejare, până la urmă, a sănătăţii populaţiei, dacă vor fi argumente medicale, cu siguranţă nu vom fi împotriva unor măsuri care să protejeze medical situaţia”, a declarat Robert Cazanciuc.

Potrivit acestuia, măsurile care privesc prelungirea stării de alertă nu pot fi reglementate decât prin proiect de lege, dacă se pune problema restrângerii unor drepturi.

Întrebat dacă mai este timp pentru adoptarea unui astfel de proiect de lege, liderul PSD a spus: „vă reamintesc că starea de alertă a fost votată de Parlament în două zile. Dacă Guvernul vine cu un proiect de act normativ şi toată lumea este de acord că sunt măsuri necesare pentru protejarea populaţiei, cu siguranţă Parlamentul, ca de obicei, se va mobiliza în foarte scurt timp. Parlamentul poate iniţia şi el un astfel de proiect de lege, dar Parlamentul nu are în momentul de faţă instrumentele pentru a vedea dacă medical se impun anumite măsuri sau altele”.

Starea de alertă instituită de Guvern prin hotărâre nu poate depăși 30 de zile, dar poate fi prelungită pentru alte 30 de zile. Aceasta a intrat în vigoare pe 18 mai şi se va încheia pe 17 iunie. Până atunci, Guvernul Orban va adopta o hotărâre pentru a prelungi starea cu încă 30 de zile, care trebuie aprobată de Parlament în termen de cinci zile. Anunțul privind prelungirea stării de alertă a fost făcut marți de președintele Klaus Iohannis, după discuțiile cu premierul și cu mai mulți miniștri.

Citeşte şi:

Prelungirea stării de alertă, la mâna Parlamentului. Arafat şi Planul B


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.