Cazul de la Caracal. Gheorghe Dincă, expertizat psihiatric la INML. FBI se implică în anchetă

-


Suspectul crimelor de la Caracal, Gheorghe Dincă este supus în aceste zile unei expertize psihiatrice complexe la Institutul Naţional de Medicină Legală, fiind încarcerat la Spitalul Penitenciar Jilava. Psihologii Poliţiei încearcă să afle dacă a avut discernământ în momentul comiterii crimelor, după ce Gheorghe Dincă a declarat procurorilor că le-a ucis pe Luiza Melencu, adolescenta de 18 ani dispărută în luna aprilie, şi Alexandra Măceşanu, fata de 15 ani dispărută în luna iulie.

În anchetă colaborează şi ofiţeri ai FBI care încearcă să îi facă profilul lui Gheorghe Dincă, principalul suspect din acest caz complicat petrecut în Caracal.

 

Dincă a fost transferat la începutul acestei luni la Spitalul Penitenciar Jilava pentru efectuarea expertizei psihiatrice. El va fi evaluat psihologic săptămâna aceasta, pentru a se stabili dacă a avut discernământ în momentul comiterii faptelor.

”În cursul acestei zile, inculpatul Dincă Gheorghe a fost transferat din Arestul Central în Spitalul Penitenciar Jilava, pentru efectuarea unor măsuri procedurale dispuse în cazul anchetei penale”, preciza IGPR.

Anchetatorii au găsit, în butoiul invocat, cenuşă, fragmente de oase şi dinţi, iar analizele efectuate de Institutul de Medicină Legală Bucureşti au arătat că, în proporţie de 99,93%, acestea aparţin Alexandrei Măceşanu.

De asemenea, anchetatorii au găsit, la indicaţiile lui Dincă, la liziera unei păduri din Caracal, în saci, cenuşă şi resturi de oase, însă analizele legiştilor nu au putut stabili dacă acestea aparţin Luizei Melencu, o nouă expertiză urmnd să fie făcută în Statele Unite.

FBI s-a implicat în anchetarea lui Gheorghe Dincă

Avocatul lui Gheorghe Dincă a declarat marţi seara că clientul său a fost audiat de către specialiști din cadrul FBI.

„Cei de la FBI sunt specializați pe criminali în serie. Ar avea aceeași valoare juridică la fel ca examinarea făcută de specialistul de la IGPR. Ei au mai multe experiență în astfel de cazuri, fiindcă la ei sunt mai multe. Analiza e făcută în baza unei comisii rogatorii. Din moment ce există făcută, ea poate fi atașată la dosarul cauzei” , a declarat Claudiu Lascoschi, la postul România TV.

În septembrie, procurorii DIICOT au anunțat că au solicitat autorităților din SUA sprijin pentru realizarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic, ADN mitocondrial și cromozomial, al Luizei Melencu.

DIICOT arăta că analiza genetică de tip mitocondrial nu poate fi făcută în România de către niciun laborator autorizat, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” fiind făcută doar analiza genetică de tip cromozomial.

Din acest motiv, procurorii de la structura centrală a direcției au dispus formularea unei cereri de asistență judiciară în materie penală către autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigații (FBI) și a pus la dispoziția specialiștilor americani fragmentele osoase care urmează să fie analizate, potrivit evz.ro.

Anchetatorii au găsit, în data de 5 august, un sac cu oase şi cenuşă în pădurea în care Gheorghe Dincă a indicat faptul că şi-a ascuns urmele. Principalul suspect al crimelor din Caracal a susţinut, la acel moment, că este vorba despre rămăşiţele umane ale Luizei Melencu (18 ani), pe care ar fi ucis-o în luna aprilie, în aceeaşi zi în care a sechestrat-o.

INML a precizat, în urma analizelor, că nu a putut fi stabilit ADN-ul din rămăşiţe, deoarece oasele erau calcinate excesiv, de aceea procurorii au cerut o nouă expertiză. De asemenea, DIICOT a făcut precizări și în cazul Monicăi Melencu, mama Luizei, care a refuzat să îi fie recoltate noi probe biologice pentru expertiza genetică. Pentru realizarea acestei proceduri, femeia a fost citată cu mandat emis de un judecător de la Tribunalul București pentru data de 26 septembrie.

Citeşte şi:

Fostul şef al ANI, achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul ANRP

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.