CCR: Iohannis este obligat să numească interimarii

-


Curtea Constituțională (CCR) a admis miercuri, parțial, conflictul dintre premier și președinte, obligându-l pe Klaus Iohannis să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri.

Atât Klaus Iohannis, cât și Viorica Dăncilă trebuie să aștepte publicarea motivării CCR în MO.

Decizia a fost luată cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă”.

Pe de altă parte, judecătorii au decis, în unanimitate, că Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament pentru un nou vot de încredere, după ruperea coaliției de guvernare de către ALDE.

„Eu am spus că trebuia să îi numească interimari. Decizia este corectă. Chiar dacă s-a schimbat structura guvernului, pentru interimari nu era nevoie să meargă în Parlament. La situația de acum, când se schimbă structura guvernului, Parlamentul trebuie să dea aprobare, așa scrie în Constituție. Nu suntem în situația în care guvernul pleacă dacă nu obține acest vot”, a declaratfostul șef al CCR Augustin Zegrean, citat de stiripesurse.ro.

Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională a fost înregistrată la CCR pe 5 septembrie, părţile – Executiv şi Preşedinţie – având ca termen de transmitere a punctelor de vedere data de 11 septembrie.

„Miercurea trecută, (n.r. – şeful statului) refuza nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României. O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (…) Şi pentru că românii merită să nu fie implicaţi şi sacrificaţi de către preşedinte în numele ambiţiei prezidenţiale, Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului”, susținea atunci Viorica Dăncilă.

În data de 12 septembrie, Iohannis a anunțat că respinge cele șase propuneri de miniștri făcute de Dăncilă. Printre propuneri se numără și trei parlamentari ALDE, care vor să intre, din nou, la guvernare. Președintele a trimis-o pe Viorica Dăncilă în Parlament pentru vot, subliniind că ieșirea ALDE de la guvernare presupune obligatoriu un vot de validare a Guvernului.

„Repet: niciun ministru nu va fi numit nou în Guvern, decât după validarea din Parlamentul României!”, a declarat Klaus Iohannis.

Propunerile respinse de Klaus Iohannis sunt: Grațiela Gravilescu (ALDE)- Ministerul Mediului, Ion Cupă (ALDE)- Ministerul Energiei, Alexandru Băișanu (ALDE) – Relația cu Parlamentul, Camelia Gavrilă – Ministerul Educației, Dan Matei (consilierul lui Dăncilă) – vicepremier pentru probleme economice, Dan Chirilă – MAI.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.