Ce a adus în prim-plan presa străină despre Summitul de la Sibiu

-


Summitul istoric de la Sibiu a avut ecouri dintre cele mai diverse în presa străină, cu excepția celei din Marea Britanie, care a vorbit mai degrabă de campionatul de fotbal, poate și din cauza faptului că Theresa May nu a luat parte la discuții pe fondul Brexitului. Articolele au relatat intens despre războiul politic de la București, Liviu Dragnea fiind portretizat drept liderul din umbră al Guvernului, aflat într-un conflict deschis cu șeful statului.

 

Ciorovăiala politică din România în prim plan la Summitul UE, titrează News1130. ​Publicația face o trecere în revistă a motivelor care stau la baza conflictului politic dintre președinte și alianța de guvernare.

„Avem politicieni care, din păcate, au arătat Europei că nu avem doar o față frumoasă. Politicienii care atacă justiția atacă instituțiile europene. Din acest motiv, în loc să fie pe deplin acceptată (România), au apărut discuții asupra statului de drept”, a declarat președintele Klaus Iohannis în momentul în care a sosit în orașul pitoresc transilvănean Sibiu pentru o întâlnire a grupului de centru-dreapta din Parlamentul European, Partidul Popular European, înainte de Summit informal al UE.

Iohannis a acuzat mizeria politică internă pentru eșecul României de a respecta standardele necesare pentru aderarea la spațiul Schengen.

Chiar înainte ca fosta țară comunistă să preia președinția UE în ianuarie, mulți reprezentanți de la Bruxelles și-au exprimat îngrijorarea cu privire la caracterul adecvat al acesteia. Prim-ministrul Viorica Dăncilă, care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu a fost invitată la summitul UE, a acuzat liderii occidentali de standarde duble atunci când au criticat România pentru corupție și represalii împotriva protestatarilor antiguvernamentali.

Eroul fotbalului românesc înscrie din nou pentru Tusk al Uniunii Europene, titrează The Washington Post, potrivit HotNews.ro. Șeful Comisiei Europene declară că România, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a atinge pe deplin standardele europene privind statul de drept. Comentariile lui Jean-Claude Juncker au apărut joi ca urmare a turbulențelor politice interne. UE va continua dialogul cu autoritățile române, a declarat Juncker, când a sosit la summit-ul UE.  Publicația a amintit că Tusk s-a întâlnit cu fostul portar de fotbal Steaua București, Helmuth Duckadam, care i-a dat oficialului UE o pereche de mănuși de portar. Duckadam este un erou național în România pentru că a oprit patru lovituri de departajare consecutive în finala Cupei Europene din 1986 împotriva Barcelonei, iar Tusk știa de e.

Promisiunile de la summit-ul de la Sibiu sună a vorbe goale din cauza eșecurilor din trecut, titrează Bloomberg. Liderii Uniunii Europene, care s-au reunit în România, joi, au mimat curajul în ciuda eșecului colectiv de a rezolva problemele- cheie și au reînnoit dedicarea blocului față de unitate, pe măsură ce pregătirile pentru Brexit continuă. În așa-numita declarație de la Sibiu, numită după orașul transilvănean, liderii au promis să protejeze „democrația și statul de drept”, chiar dacă nu este clar că aceștia au aceeași înțelegere a conceptelor. Polonia, Ungaria și România sunt acuzate că subminează standardele democratice, în timp ce obstacolele politice într-un proces de sancționare înseamnă că până acum colegii lor din UE nu au putut să-i forțeze să se alinieze.

Summit-ul UE: Ce s-a întâmplat? (Politico)

Liderii UE s-au reunit în Piața centrală din Sibiu pentru un summit informal de o zi pentru a discuta despre „locul Europei în lume” și pentru a începe să pună bazele agendei blocului în următorii cinci ani – să fie condusă de o nouă castă de lideri de la Bruxelles.

Ideea unui summit la Sibiu a fost propusă inițial de către președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, pentru a marca începutul viitorului UE după plecarea Regatului Unit. Juncker și-a imaginat summitul pe 30 martie, ziua de după plecarea Marii Britanii. Summit-ul a fost însă amânat până pe 9 mai, Ziua Europei, în parte pentru a evita aparența că plecarea din Marea Britanie era un motiv de sărbătoare.

„M-am îndrăgostit de Sibiu, Europa s-a îndrăgostit de tine (n.r. Sibiu)”, a declarat Donald Tusk în limba română.

„Se pare că orașul românesc nu ar fi fost complet pregătit pentru sosirea lui Tusk și Co”, mai notează un jurnalist de la Politico.

Summitul de la Sibiu din 9 mai s-a încheiat cu semnarea unei Declarații comune care cuprinde 10 puncte corespunzătoare a 10 angajamente pentru viitorul UE.

  • Vom apăra o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv.
  • Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison.
  • Vom căuta întotdeauna soluții comune, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect.
  • Vom continua să protejăm modul nostru de viață, democrația și statul de drept. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate.
  • Vom obține rezultate acolo unde contează cel mai mult. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre.
  • Vom respecta întotdeauna principiul echității, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintre noi și îi vom ajuta întotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politica.
  • Ne vom înzestra cu mijloacele potrivite ambițiilor pe care le avem. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile.
  • Vom proteja viitorul următoarelor generații de europeni. Vom investi în tineri și vom construi o Uniune pregătită pentru viitor, capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului XXI.
  • Ne vom proteja cetățenii și le vom oferi siguranță investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă și colaborând cu partenerii noștri internaționali.
  • Europa va fi un lider mondial responsabil. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.