Ce ar trebui să înţelegem din scandalul dintre preşedinte şi premier legat de mutarea ambasadei la Ierusalim

-


Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, este de părere, că şicanele dintre preşedinte şi premier în chestiunile de politică externă pun România în dificultate în faţa partenerilor externi, şi implicit a Israelului.

 

“Înţeleg că acum se încearcă să se pună de acord cu un lanţ de decizie care înainte a funcţionat perfect. În orice decizie care implica România oficialii ministerului de Externe se consultă cu şeful statutului şi asta ştie şi premierul. Relaţiile internaţionale se desfăşoară rapid. Era o chestiune tacită. Ce rost mai au aceste discuţii? Dacă rezultatul a fost să se rupă de la practica normală care a funcţionat perfect încă din vremea premierului Adrian Năstase”, a declarat, pentru Jurnalistii.ro, Cristian Diaconescu.

Potrivit acestuia, factorii de decizie de la Bucureşti au pus într-o lumină proastă România, iar partenerii externi vor recepta negativ instabilitatea politică.

“După părerea mea, ceea ce se întâmplă acum la Bucureşti strică imaginea ţării şi apar neclarităţi în ceea ce priveşte politica externă. Partenerii noştrii vor lua cel mai probabil o pauză în cazul României. Nu este nimic clar, iar acest lucru nu ne face bine în plan extern”, a adăugat Cristian Diaconescu.

În chestiunea Ierusalimului, Cristian Diaconescu a mai spus că problema de bază pleacă de la soluţia cu două state, iar recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului pune în discuţie procesul de pace.

“În momentul în care vorbim despre mutarea ambasadei SUA la Ierusalim se pune în discuţie procesul de pace. Pentru statele arabe procesul de pace nu mai este valabil. Consulatul american peste care s-a pus plăcuţa ambasadei SUA se află în Ierusalimul de Vest, iar preşedintele Trump a spus că procesul de pace va continua. Nu înţeleg ce se întâmplă acum în România. Incoerenţa actorilor politici de la Bucureşti a generat o problemă partenerului nostru israelian. Nu ne-am mutat ambasada şi am deranjat pe toată lumea”, a conchis Cristian Diaconescu.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, sâmbătă, că s-a opus iniţiativei UE care critica relocarea ambasadei SUA la Ierusalim întrucât ”s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru” pentru că se axa pe un singur element.

”Ţinând cont de contextul regional deosebit de complicat şi în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acţiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanţelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim”, sublinia MAE în textul comunicatului de presă.

În acest context, oficialii MAE au subliniat că ”poziţii similare au fost adoptate şi de alte state membre UE, Ungaria şi Cehia”.

”În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”,  potrivit comunicatului de presă emis de MAE.

Citeşte şi:

Saddam Hussein, dictatorul nemilos care s-a crezut invincibil

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.