Ce ar trebui să știm despre Săptămâna Patimilor

-


Creștinii Ortodocși au intrat în săptămâna Patimilor, iar astăzi, în Lunea Mare, se face pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob și a smochinului neroditor. În această săptămână a Patimilor, în funcție de regiune, există o serie de obiceiuri de care cei mai mulți români țin cont. Se face curățenie în casă, dar se merge și la biserică unde se fac slujbe speciale.

Povestea vieții lui Iosif este plină de învățăminte. Pentru că erau invidioși pe Iosif, frații lui s-au gândit să-l omoare pe acesta.  „Iată visătorul! Haidem să-l omorâm și să-l aruncăm într-un puț și să zicem că l-a mâncat o fiară sălbatică și vom vedea ce se va alege de visurile lui”.

Iosif este aruncat în puț, însă, este scos de acolo pentru a fi vândut cu 30 de arginți unor negustori.

Pentru a-și acoperi fapta, frații săi au tăiat un ied, au rupt haina lui Iosif și au înmuiat-o în sânge. Seară, ajunși acasă, i-au arătat haina lui Iacob, spunându-i acestuia că Iosif a fost mâncat de o fiară sălbatică.

Potrivit crestinortodox.ro, Iosif, aruncat de frații săi în fântână, semnifică punerea lui Hristos în mormânt. Scriptura ne atrage atenția că fântâna era lipsită de apă, semn că acel loc nu mai putea dărui și întreține viață. Până la Învierea lui Hristos, mormântul era chipul morții.

Iosif, vândut de frații săi în Egipt pentru 30 de arginți, este o preînchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda.

Haina lui Iosif, muiată în sânge și arătată patriarhului Iacov, simbolizează mantia roșie a Mântuitorul din timpul Patimilor Sale.

Iosif i-a iertat pe frații săi. În relatarea vieții lui Iosif, ni se spune că acesta îi primește pe frații săi, care vin în Egipt după o foamete cumplită în Țară Sfânta și le oferă hrană fără bani.

Foametea din vremea lui Iosif semnifică neputință neamului omenesc de a atinge asemănarea cu Dumnezeu prin propriile puteri.

Iosif dăruiește întregului popor grâu și hrană, vestind tainic că și Hristos Se va dărui pe Sine ca hrană, în cadrul Sfintei Liturghii, sub chipul pâinii și al vinului.

Vineri, bisericile ortodoxe oficiază sfintele slujbe de Denii. Cuvântul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi înseamnă slujbă nocturnă.

“În aceste momente ne reamintim şi retrăim ultimele zile din viaţa Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune şi dramă lăuntrică, într-o stare de sobrietate şi măreţie în acelaşi timp, de tristeţe, dar şi de bucurie, de pocăinţă, dar şi de nădejde. Fiecare zi are un înteles şi un mesaj foarte clar şi adânc”, explică părintele Ramon Eugen Ilie, protoiereul Călăraşiului, paroh la biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, citat de adevarul.ro.

La Denia de luni, Biserica ne aduce aminte de simbolistica vânzării Mântuitorului.

Marţea cea Mare ne pregăteşte pentru intrarea în cămara Mântuitorului, cu parabola celor zece fecioare. “Citind această pildă transmisă de Sfinţii Apostoli şi Evanghelişti ne pregătim pentru cea de-a doua venirea a Mântuitorului. El este Mirele, iar noi trebuie să fim mereu gata să-l întâmpinăm. Să avem candela credinţei aprinsă în suflet şi să dăm dovadă de putere, pentru că numai astfel putem ajunge în Împărăţia veşnică”, spune părintele Ramon.

În Miercurea Mare se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului care greşeşte.

Joia Patimilor este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viaţa Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pilda de smerenie, Cina cea de Taină, rugăciunea arhierească şi începutul patimilor prin vinderea Domnului. 

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ziua în care Iisus a fost biciuit, scuipat şi răstignit între doi tâlhari. Este Vinerea neagră în care Iisus a murit pentru mântuirea lumii. În Vinerea Mare se ţine post negru, iar seara se cântă Prohodul Domnului, la Denie. Apoi se înconjoară biserica de trei ori şi se trece pe sub Sfântul Epitaf.

Bine de știut:
-Potrivit tradiţiei, femeile nu au voi să doarmă în Joia Mare, pentru că vor dormi tot anul.

-În Vinerea Mare, acela care se scufundă de trei ori în apa rece va fi sănătos tot anul

-Dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi unul bogat, cu recolte pe măsură.

-De Paște, este bine să-ți cumperi haine noi, în semn de respect pentru această sărbătoare.

-În această săptămână, se face curăţenie generală în casă, în curte şi în acareturi. Se face curaţenie în grajdul animalelor şi se varuieşte înăuntru.

-Pentru a fi ferit de rele, în ziua de Paşte, fața trebuie spălată cu apa din cana în care s-au pus un ou roşu şi un bănuţ.

Aceasta este o săptămână distinctă a postului, adăugându-se celor 40 de zile propriu-zise de post, și amintește de patimile lui Iisus Hristos din aceste zile.

Citește și:

Despre dezastrul din învățământul românesc. Din nou…


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.