Ce avantaje va avea România în urma investițiilor masive ale Emiratelor Arabe

-


Extinderea investițiilor realizate de Emiratele Arabe în Portul Constanța va aduce avantaje și câștiguri reale atât țării noastre, cât și în plan geostrategic.

O explicație în acest sens o dă editorialistul Sorin Roșca Stănescu:  „Singurul element care obturează utilizarea exponențială a Portului Constanța ca poartă de intrare în Europa îl constituie restricțiile de trecere a navelor prin Strâmtoarea Bosfor. Cu acordul guvernului de la Ankara însă, Emiratele vor construi în următorii cinci ani un canal alternativ pentru transportarea vaselor de mare tonaj. Începând din acel moment, Portul Constanța, port românesc, dezvoltat în cadrul unui parteneriat corect, așa cum s-a dovedit a fi și parteneriatul pentru cel mai important terminal de containere, va deveni unul dintre cele mai importante noduri comerciale ale continentului”. Mai multe detalii aici

Memorandumul semnat recent de ministerul Transporturilor şi compania guvernamentală DP World din Emiratele Arabe Unite vizează, pentru început, transporturile maritime şi infrastructura portuară.

„Portul Constanța are pentru noi o importanță majoră, are o poziție strategică și are un potențial uriaș, care, din păcate, nu a fost folosit până acum la nivelul la care ar fi putut fi. Prin programul nostru de guvernare, ne-am propus să devină port regional. De aceea, orice investiție este mai mult decât binevenită. Este esențial ca această zonă să devină dinamică și să dobândească locul pe care îl merită la nivel internațional. Suntem interesați de o prezență substanțială a companiilor emirateze în acest sector și încurajăm oamenii de afaceri din Emiratele Arabe Unite să investească în România“, a precizat luni Viorica Dăncilă.

Investiții și-n Agricultură

Gigantul Al-Dahra din Abu Dhabi, care a preluat re­cent Agricost – cea mai mare fermă de cereale din Europa – într-o tranzacţie de circa 200 de milioane de euro, se uită acum către o nouă companie din România.

În iarna trecută, arabii de la Al-Dahra prospectau preluarea fermei Agroindaf Afumaţi, judeţul Ilfov, furnizorul de lapte al gigantului francez Danone, potrivit ZF.

De altfel, arabii au declarat, după preluarea Agricost, că au alte 500 mil. dolari pentru achiziţii în România. Ei spu­neau că se orientează către piaţa locală datorită ieşirii Ro­mâniei la Marea Neagră şi accesului pe fluviul Du­nărea, puncte strategice pentru exportul de produse agri­cole, dar şi pentru că România este o importantă putere agricolă.

Citește și: Statul alocă o sumă colosală pentru irigarea României. Investiții noi în Brăila și Ialomița


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.