CE solicită Bulgariei să facă o anchetă ”rapidă” în cazul asasinării jurnalistei Viktoria Marinova

-


Comisia Europeană a solicitat luni Bulgariei să desfăşoare o anchetă ”rapidă şi cuprinzătoare” cu privire la recenta asasinare a jurnalistei de investigații Viktoria Marinova şi totodată să verifice dacă crima are legătură directă cu activitatea profesională a acesteia.

Corpul neînsufleţit al jurnalistei bulgare a fost descoperit sâmbătă într-un parc din Ruse, a anunţat duminică procurorul regional Gheorghi Gheorghiev. Femeia a fost lovită în cap şi strangulată, iar ministerul de Interne bulgar a precizat că aceasta a fost şi violată.

”Am aflat cu mare tristeţe despre uciderea Viktoriei Marinova. Comisia se aşteaptă la o anchetă rapidă şi cuprinzătoare din partea autorităţilor abilitate, care să îi aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi şi să clarifice dacă acest atac este legat de munca sa”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

În plus, executivul comunitar va cere Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF) să analizeze acuzaţiile privitoare la nereguli în gestionarea fondurilor europene în Bulgaria.

La rândul său, Ministerul de Externe german şi-a exprimat luni îngrijorarea după uciderea jurnalistei Viktoria Marinova şi s-a pronunţat pentru o protecţie sporită acordată libertăţii presei în întreaga lume.

”Libertatea presei este un drept civil fundamental şi o libertate fundamentală în orice societate democratică”, a declarat luni, la Berlin, un purtător de cuvânt al diplomaţiei germane.

Ancheta în cazul uciderii Viktoriei Marinova are în vedere toate pistele, atât cele legate de viaţa personală, cât şi cele privind activitatea profesională a jurnalistei.

Cotidianul bulgar Capital, citat de agenţia BTA, a relatat luni că premierul Boiko Borisov a afirmat că au fost strânse o mulţime de probe ADN şi că prinderea asasinului este o chestiune de timp, la cazul respectiv lucrând cei mai experimentaţi specialişti.

Potrivit informaţiilor iniţiale, precizează cotidianul bulgar, jurnalista a fost atacată în timp ce făcea jogging sâmbătă în apropiere de Dunăre. Ea a băut o cafea împreună cu nişte colegi la ora 10:30, după care le-a spus că merge să facă jogging. În jurul orei 14:20, cineva i-a descoperit trupul neînsufleţit şi a sunat la poliţie.

La ultima ediţie a emisiunii sale din 30 septembrie, Marinova a difuzat o convorbire cu doi reputaţi jurnalişti de investigaţii: Dimitar Stoianov din Bulgaria şi Attila Biro din România, care întreprind o anchetă în legătură cu bănuielile de fraudă în cazuri de gestionare a fondurilor europene, în care ar fi implicaţi oameni de afaceri şi aleşi.

Dimitar Stoianov şi Attila Biro au fost reţinuţi pentru scurt timp de către poliţie în cursul acestei anchete, cazul lor provocând o reacţie de condamnare din partea organizaţiei neguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF).

Viktoria Marinova a devenit al treilea jurnalist de investigaţii din Uniunea Europeană ucis în ultimele 12 luni, după asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia în octombrie 2017 şi a ziaristului slovac Jan Kuciak în februarie acest an.

Daphne Caruana Galizia a fost asasinată la 16 octombrie 2017 cu o încărcătură explozivă plasată sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Asasinarea ei a tras un semnal de alarmă asupra faptului că vendetele politice şi criminalitatea organizată devin fenomene tot mai periculoase şi mai greu de controlat în Europa.

Jurnalistul de investigaţie slovac Jan Kuciak, care anchetase cazuri de corupţie şi legăturile dintre oameni de afaceri italieni bănuiţi de relaţii cu mafia calabreză, ‘Ndrangheta, şi oameni politici slovaci, inclusiv din anturajul premierului slovac de la acea dată, Robert Fico, a fost împuşcat mortal, împreună cu iubita sa, în luna februarie. Asasinarea lui Jan Kuciak a declanşat o criză politică în Slovacia, conducând la demisia în martie a premierului Fico, urmată de cea ministrului de interne, Tomas Drucker, din noul guvern.

Citește și:

 Super performanță la judo. Aur pentru România la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.