Ce contribuţii la stat vom mai plăti de anul viitor. Schimbarea, anunţată de ministrul de Finanţe

-


Ministrul de Finanţe Viorel Ştefan a declarat, vineri, la Digi24, că, de anul viitor, angajaţii români vor plăti doar două contribuţii la stat din salariu: pentru sistemul de pensii şi pentru cel de asigurări de sănătate.

Contribuţiile de asigurări sociale şi asigurările sociale de sănătate vor deveni 100% în sarcina angajatului, în sensul că ceea ce astăzi se plăteşte de angajator va fi inclus în salariul brut al angajatului, angajatorului rămânându-i sarcina de reţinere la sursă şi virare a sumei către casele respective”, a declarat ministrul finanțelor, Viorel Ștefan, într-un interviu pentru Digi24.

Prin urmare, angajatul va primi un salariu brut majorat cu suma corespunzătoare părţii care astăzi este în sarcina angajatorului.

„De la 1 ianuarie 2018, ambele componente vor fi incluse în salariul brut al angajatului, pe net neînregistrându-se nicio modificare nici în plus, nici în minus la angajat, iar angajatorul nu va avea nicio sarcină suplimentară pe costuri”, a adăugat ministrul.

În prezent, din salariul brut se reține o contribuție de 39,25 %, bani care merg pentru pensii, pentru asigurările de sănătate și pentru șomaj. De anul viitor, această contribuție se va restrânge la 35 %, pentru că dispar mai multe taxe plătite de angajator, dar și contribuția pentru șomaj. Fondul pentru șomaj se va colecta până la data de 31 decembrie, urmând ca apoi să fie trecut într-un alt fond, special, de unde se vor face în continuare plățile către șomeri.

CAS-ul și CASS-ul, contribuțiile de asigurări sociale, respectiv de asigurări sociale de sănătate, intră acum în sarcina angajatorului și ele sunt virate de acesta. Prin modificările aduse legislației, aceste contribuții vor fi în continuare virate de angajator (deci nu va trebui să se ducă fiecare dintre noi să stea la cozi la instituțiile Ministerului de Finanțe), numai că banii respectivi nu mai aparțin angajatorului, ci sunt ai angajatului.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că, întroducerii impozitului global pe gospodărie, românii vor fi impozitaţi mai puţin.
„Nimeni nu va plăti mai mult. Se înlocuiesc cele două cote de impoyitare – 16% impozit pe salarii şi pe alte activităţi şi cea de 5% pe dividende – se înlocuiesc cu 0% şi 10%, adica toată lumea va plăti mai puţin. Noi acum avem două categorii de venituri: impozabile şi neimpozabile. Veniturile neimpozabile sunt cele din agricultura de subzistenţă care şi acum sunt scutite de impozite. Acestea rămân aşa”, a spus Dragnea la Antena 3.
Citeşte şi: Război total în PMP: „Domnul Turcescu este un mic muc”. Cine a rămas de partea lui Băsescu

Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *