România, în procedură de deficit excesiv. Cîţu: „Raportul CE arată cum a distrus PSD economia în aceşti trei ani”

-


Ministrul demis al Finanţelor, Florin Cîţu a declarat, vineri, că România nu are cum să evite procedura de deficit excesiv a  CE, iar aceasta se va aplica pentru proiecţia bugetară din 2019 în contextul în care guvernarea psd-istă a ignorat avertismentele primite de la Bruxelles.

 

„În vară, la rectificare, Guvernul PSD nu a luat nicio măsură de reducere a deficitului. Aceste informaţii erau deja ştiute. Acest raport al CE confirmă ce am spus eu demult. Avertismentele CE în legătură cu deficitul au fost ignorate de PSD şi are legătură cu ce s-a întâmplat până în 2019. Ţintele de colectare asumate de PSD au fost mult prea optimiste. CE a cerut ajustarea deficitului bugetar în 2017 şi 2018,  dar PSD nu a luat nicio măsură. Deficitul excesiv s-a făcut cu banii de la investiţii. Dezechilibrele macro-economice au fost ignorate. Raportul de astăzi arată modul cum a distrus PSD economia în aceşti trei ani. Vom trimite observaţiile noastre şi Comisia va lua o decizie în martie”, a declarat ministrul demis al Finanţelor, Florin Cîţu.

De asemenea, Comisia Europeană a informat vineri seara ministerul de Finanţe că România va intra în procedura de deficit excesiv. Astfel, execuţia bugetului general consolidat pe anul 2019 s-a încheiat cu un deficit de 48,3 miliarde lei (4,6% din PIB), conform datelor Minist. Execuţia bugetului general consolidat pe anul 2019 indică o majorare amplă a deficitului bugetar cu 1,8 % din PIB faţă de nivelul de 2,8% din PIB înregistrat în anul 2018.

„Comisia a adoptat un raport privind România, în conformitate cu articolul 126 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care analizează în ce măsură această țară respectă criteriul deficitului prevăzut de tratat.

Raportul urmărește adoptarea de către România a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimează că va duce la un deficit public ce depășește valoarea de referință de 3 % prevăzută de tratat pentru anii 2019, 2020 și 2021. Din raport rezultă că România nu respectă criteriul deficitului definit în tratat și că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificată. Etapa imediat următoare este formularea de către Comitetul Economic și Financiar a unui aviz cu privire la raport, în următoarele două săptămâni”, se arată în textul comunicatului de presă, emis de CE.

Ştire în curs de actualizare.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.