Ce efecte au, de fapt, suplimentele de vitamine asupra organismului

-


Suplimente de vitamine și minerale cel mai des administrate, atât în cazul copiilor, cât şi al persoanelor adulte, nu oferă beneficii pentru sănătate atât de mari precum se credea, sugerează un nou studiu condus de cercetători la Spitalul St. Michael și la Universitatea din Toronto.

Astfel, noua cercetare, publicată în revista Colegiului American de Cardiologie, indică faptul că multivitaminele care includ vitamina D, calciu și vitamina C – suplimentele cel mai des luate – nu aduc niciun avantaj în prevenirea bolilor cardiovasculare, infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral sau a morţii premature. În general, suplimentele de vitamine și minerale sunt administrate pentru a aduce organismului elemente nutritive care se regăsesc, însă, şi în alimente.

Această nouă cercetare a dus, aşadar, la revizuirea datelor existente în studiile unice de control privind multivitaminele, publicate în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2017.

„Am fost surprinşi să aflăm că multivitaminele pe care oamenii le iau cel mai des au atât de puţine efecte pozitive”, a spus dr. David Jenkins, autorul coordonator al studiului. Conform acestuia, cercetarea indică, de asemenea, că aceste multivitamine nu au nici efecte negative. „Revizuirea studiilor clinice a constatat că cei care doresc să ia vitamina D, calciu sau vitamina C pot să facă acest lucru fără nicio problemă, întrucât nu ne fac rău, dar nici nu aduc vreun avantaj sănătăţii noastre”, a completat medicul.

Totodată, studiul a mai constatat că acidul folic și vitamina B cu acid folic pot reduce riscul de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral. Între acelaşi timp, niacina și antioxidanții au avut un efect foarte mic asupra sănătăţii.

„Aceste constatări sugerează că oamenii ar trebui sa fie constienţi de faptul că suplimentele alimentare au efecte doar în cazul unor deficienţe de vitamine sau minearale”, a mai spus dr. David Jenkins.

Conform acestuia, în lipsa unor date care să indice beneficiile aduse de suplimentele de vitamine – în afară de reducerea potenţiala a riscului de accident vascular cerebral şi a bolilor de inimă în cazul acidului folic – oamenii ar trebui să opteze pentru o dietă alimentară sănătoasă care să le aducă necesarul de vitamine şi minerale.

Citește și: 

Îţi place să dormi mult în weekend? Iată ce spun medicii despre acest obicei

Când vor dispărea banii cash?

O nouă provocare majoră pentru sistemul bancar

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.