Ce îi coace PSD lui Klaus Iohannis

-


După ce președintele Klaus Iohannis a spus marți că încă mai are de citit din cele 133 de pagini pline de motive privind revocarea șefei DNA, social-democrații se întrec unul pe celălalt în amenințări cu suspendarea.

Vicepremierul Paul Stănescu susţine că preşedintele Klaus Iohannis trebuie suspendat din funcţie dacă nu semnează revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, însă decizia trebuie luată de PSD, potrivit Agerpres.

“Şi eu sunt de aceeaşi părere cu doamna vicepreşedinte Olguţa Vasilescu, dar va fi o decizie a partidului, nu vom lua o decizie separat. Fiecare îşi spune punctul de vedere, dar va fi o decizie în partid. Da şi eu spun că trebuie suspendat (preşedintele Iohannis – n.r.) în momentul în care nu semnează revocarea. O să aşteptăm să vedem. A zis că mai are puţin de citit, nu aşa mult, aşa a zis preşedintele, şi în momentul în care va spune că nu este de acord cu decizia CCR, sigur, în partid, vom decide ce facem în continuare”, a afirmat Paul Stănescu.

”Domnul președinte al României nu este rege”

Senatorul Niculae Bădălău este și mai grăbit și spune că ministrul Justiției trebuie să-i trimită o notificare președintelui Klaus Iohannis pentru a-i atrage atenția că trebuie să pună în aplicare o decizie definitivă a justiției, iar dacă șeful statului va întârzia în continuare demiterea șefei DNA, atunci i se va face plângere penală.

„Absolut toată lumea trebuie să respecte legea, inclusiv președintele Iohannis. Eu cred că următorul pas este o notificare a dânsului din partea ministrului justiției să pună în aplicare acea hotărâre și dacă nu, inclusiv e penală!”, a spus senatorul Niculae Bădălău. El a explicat că ministrul justiției poate să notifice pe oricine nu pune în aplicare o hotărâre. „Vorbim despre instituțiile statului și fiecare instituție a statului trebuie să respecte legea și atribuțiile prin care este delegat de legi. Dl. președinte al României reprezintă o instituție care trebuie să respecte legea la fel ca mine și ca Parlamentul și ca toate instituțiile. În momentul ăsta avem o hotărâre definitivă care trebuie pusă în aplicare. În cazul în care nu este pusă în aplicare, cineva trebuie să notifice acea persoană, acel reprezentant al instituției. Dl. președinte al României nu este rege, nu este Carol, nu este Ferdinand, este președinte democrat. Nu pui în aplicare o hotărâre, orice șef de instituție, președinte, șef de Cameră, prim-ministru, se aplică legea penală”, a declarat Niculae Bădălău, citat de Digi24.

Preşedintele Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, este de părere că suspendarea şefului statului este o etapă intermediară în cadrul procesului de demitere.

„Aceasta este o ipoteză şi nu o decizie a PSD (suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis – n.r.). Domnul Dragnea a vorbit şi a precizat în mod expres că nu discută despre suspendare, nu de altceva dar să nu îşi găsească vorbele răstălmăcite. După ce se încalcă Constituţia şi este o încălcare gravă a Constituţiei, orice măsură constituţională se poate aplica şi acest lucru, practic, se poate aplica începând de la data publicării, când trebuia să fie pusă în acord (decizia CCR cu privire la şefa DNA – n.r.)”, a precizat Nicolicea.

În opinia sa, ”toată lumea” confundă demiterea cu suspendarea. ”La nivel teoretic, mă întrebaţi cum se face o suspendare. Evident că Parlamentul iniţiază o demitere, toată lumea confundă demiterea cu suspendarea. În cadrul demiterii, după ce se aprobă hotărârea respectivă, preşedintele este suspendat, se cere avizul Curţii Constituţionale care este opţional, după care se ajunge, evident, la referendum care se face în 30 de zile de la data votului în Parlament. Prin urmare, să înţeleagă toată lumea, suspendarea este o etapă intermediară în cadrul procesului de demitere. Demiterea se face prin referendum şi asta o stabileşte poporul”, a spus Nicolicea, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis poate fi doar suspendat fără să se ajungă la demitere în cazul în care nu respectă decizia CCR.

„Dacă demiterea este aprobată de către popor, suspendarea încetează pentru că a fost demis, dacă poporul nu acceptă demiterea suspendarea încetează pentru că preşedintele se întoarce la Cotroceni. (…) Atâta vreme cât există hotărârea Parlamentului care a pornit această etapă de demitere este evident că referendumul se face în maxim 30 de zile, dar orice act poate să fie şi anulat de către cel care l-a iniţiat. Dacă este o hotărâre a Parlamentului prin care s-a ajuns la pornirea procedurii de demitere, această hotărâre poate să fie anulată de Parlament. În acest caz, nu se mai face niciun referendum”, a menţionat el.

Întrebat dacă Iohannis poate fi acuzat de înaltă trădare, în cazul în care nu pune în aplicare decizia CCR, Nicolicea a spus: „Sub nicio formă. Înalta trădare este definită ca trădarea comisă de preşedinte şi de membrii CSAT. Prostii de genul ăsta nu poate să spună decât Orban”.

”Domnul Iohannis pricepe mai greu, citește mai greu, încep să fiu îngrijorată”

Și Lia Olguța Vasilescu a spus că președintele trebuie să respecte prevederile Constituției, în caz contrar acesta putând fi suspendat din funcție.

„Nu știu cât este de relaxat. Categoric, în acest moment, pentru că nu a ieșit să spună ‘Nu respect decizia Curții Constituționale’ nu există un motiv de suspendare, dar dacă termenul, așa cum spuneam, nu va fi rezonabil și nu va aplica această decizie a Curții, atunci cu certitudine va fi posibilă o suspendare pe încălcarea Constituției”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, la TVR 1.

Dacă ne uităm în Constituția României, o să vedem că nu are niciun rol în ceea ce privește revocarea procurorilor. Dumnealui doar trebuie să constate o procedură. Dacă procedura a fost îndeplinită legal sau nu, acest lucru l-a explicat Curtea Constituțională pe peste 100 de pagini și, sigur, domnul Iohannis pricepe mai greu, citește mai greu, încep să fiu îngrijorată, pentru că îmi dau seama că în fiecare săptămână Parlamentul României transmite la Președinție câteva zeci de legi pe care dumnealui trebuie să le contrasemneze. (…) Înainte să ajungem la ce facem, sigur că o să luăm o decizie, dar așteptăm să mai cugete domnul președinte Iohannis, că vedem că mai greu cugetă dumnealui, să prezinte o decizie, sigur, într-un timp rezonabil (…) Așteptăm ca dumnealui să se pronunțe într-un timp rezonabil și, dacă n-o va face, abia în acel moment vom lua o decizie. (…) Președintele României se poate suspenda în măsura în care încalcă prevederile Constituției. Deci este motiv clar de suspendare. Dar, încă o dată, nu este luată niciun fel de decizie până acum în cadrul coaliției de guvernare sau al Partidului Social Democrat. (…), a spus Lia Olguța Vasilescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi, că a citit motivarea Curţii Constituţionale referitoare la revocarea Codruţei Kovesi, precizând că mai are „un pic” de citit. Şeful statului a susținut că, la o primă lectură, motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări.

Am citit motivarea deciziei CCR. Ca să nu apară aşa o confuzie în spaţiul public. Eu am spus de prima dată că voi citi această motivare până când o înţeleg foarte bine. Deci mai avem un pic de citit, însă citind această motivare au apărut câteva chestiuni care m-au făcut să evaluez anumite demersuri într-o nouă lumină. Două, trei chestiuni aş sublinia, după o primă citire foarte atentă a deciziei şi a motivării. Vreau să spun că, în această etapă, recunosc că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar o aprofundare ulterioară ne poate aduce mai aproape de adevăr. Vom vedea”, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, după întrevederea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia.

Citește și:

Decesul României


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.