Ce importanţă au alegerile din Franţa pentru ţara noastră

-


Proeuropeanul Emmanuel Macron și candidata Frontului Național (extrema dreaptă), Marine Le Pen, s-au clasat duminică pe primele locuri în turul întâi al alegerilor prezidențiale din Franța. Emmanuel Macron, fost ministru al economiei, a obţinut 23,75% din voturi, iar Marine Le Pen, 21,53%.

Ambele partide tradiţonale au fost învinse, dar probabil că înfrângerea este mai greu de digerat pentru dreapta, deoarece până la apariţia problemelor de integritate ale lui François Fillon, ei erau aproape siguri de victorie. S-au produs destule fracture în această tabără, dar cel mai serios tipar de scindare a apărut la socialişti: partea mai reformistă s-a dus cu Macron înspre centru, partea stângistă a mers pe mâna lui Jean-Luc Mélenchon, iar alături de candidatul oficial, Benoît Hamon, au rămas foarte puţini. “Cred că Macron este candidatul sistemului, iar Le Pen va coagula o mare parte din energiile anti-sistem, inclusiv prin ralierea unor sprijinitori ai lui Mélenchon. Modelul potcoavei, în care extremele se apropie, ar putea descrie destul de bine situaţia”, afirmă politologul Lucian Dîrdală.
De subliniat că preşedintele ales va avea probleme în a-şi transla succesul şi la legislativele din iunie. Structurile partidelor tradiţionale sunt suficient de puternice pentru a crea probleme mişcării lui Macron (dacă el va fi ales preşedinte) şi cu atât mai mult Frontului Naţional, dacă va fi aleasă Le Pen. Pentru România, o victorie a lui Le Pen ar putea genera efecte negative, în sensul că s-ar intra într-o nouă perioadă de stagnare şi de dubii asupra integrării europene. Dar programul prezidenţial – spre exemplu, descurajarea delocalizărilor industriale sau tendinţele protecţioniste – nu va putea fi pus în aplicare decât dacă va exista şi o majoritate parlamentară favorabilă, ceea ce este improbabil. Pe de altă parte, o victorie a lui Macron şi o majoritate pro-reforme şi pro-UE ar trebui salutată şi în România, pentru că ar însemna un pas către normalizarea vieţii politice europene.

Profesorul Adrian Papahagi salută victoria „previzibilă” a lui Macron” doar fiindcă acest președinte nu va arunca în aer Franța și, odată cu ea, Europa, adică și pe noi”. „Dar să fim realiști: sunt mici șansa ca alegerea lui Macron să rezolve ceva. Spălarea pe creier, terorismul intelectual (vezi Jean Sévillia), comunismul, această pasiune franceză (vezi Marc Lazar) avansează în continuare.

E destul să priviți cifrele: 30% dintre tineri (18-24 ani) l-au votat pe comunistul delirant Mélenchon, față de care Marine le Pen e un personaj rezonabil. În contrapartidă, Fillon a fost votat de 45% dintre cei trecuți de 70 de ani.

Dacă Macron nu înțelege criza morală și intelectuală a Franței, peste cinci ani se vor înfrunta în turul II Le Pen și Mélenchon. Dar nu văd cum ar putea un golden boy al sistemului să curme răul pe care tocmai acest sistem îl generează de 50 de ani, printr-un învățământ și o presă devenite școala Resentimentului și a urii de sine”, a scris Adrian Papahagi pe Facebook.

În opinia sa, Macron trebuie „să combată socialismul și asistențialismul, generatoare de șomaj și precaritate, și să oprească islamizarea Franței. Să scadă fiscalitatea și să întărească justiția și poliția. Cu alte cuvinte, să acționeze liberal-conservator, nu socialist. Dar va putea oare? Va fi simplu să ne dăm seama: dacă șomajul scade, economia crește, iar atentatele teroriste încetează, va fi reușit. Dacă nu, nu”.

Cine este Emmanuel Macron

Emmanuel Macron are 39 de ani şi a studiat filosofia la Universitatea Nanterre din Paris, iare studiile postuniversitare le-a urmat la Ecole Nationale d’Administration. După ce a lucrat câțiva ani ca funcționar public, a devenit un bancher de investiții la Rothschild.

Macron a avansat rapid în carieră, câștigând milioane înainte de a deveni consilier economic al președintelui Francois Hollande în 2012 și apoi ministru al economiei doi ani mai târziu, potrivit Agerpres.

Viitoarea primă doamnă a Franței ar putea fi Brigitte Trogneux, soția lui Macron, cu 25 de ani mai în vârstă decât acesta și profesoara sa din liceu.

Brigitte Trogneux, acum în vârstă de 64 de ani, a fost profesoara de teatru a lui Macron. Cei doi s-a întâlnit prima dată atunci când Macron avea 15 ani, iar doi ani mai târziu acesta i-a făcut o promisiune șocantă profesoarei sale. „La vârsta de 17 ani, Emmanuel mi-a spus: ‘Orice ai face, mă voi căsători cu tine!'”, a povestit Trogneux pentru revista Paris Match anul trecut.

Potrivit profesorului Radu Carp, Macron „este un candidat social-liberal şi nu unul anti-system”. „A profitat de pe urma erorilor dreptei şi stângii care nu au desemnat cei mai buni candidaţi (Juppe, respectiv Valls). În acest fel, a preluat din electoratele tradiţionale (…) Macron 2017 aduce aminte de Blair 1997 sau Renzi 2015”, susţine Carp într-o postare pe Facebook.

O opinie despre Macron a exprimat şi Mihail Neamţu care susţine că „Emmanuel Macron a fost asistentul unuia dintre marii filozofi ai Franței secolului XX: Paul Ricoeur. Cărțile acestui gânditor remarcabil, tradus și la noi, sunt un excelent antidot împotriva troțkismului Stângii radicale. Ce spunea Ricoeur la sfârșitul vieții sale? Că orice popor moștenește un patrimoniu spiritual și că istoria „informează” timpul prezent. Op-ul despre memorie, uitare și justiție ne invită să descoperim „conștiința eficacității istorice” (Gadamer), adică modul în care traumele veacului (nazismul, comunismul) afectează viața publică a fiecărei națiuni. E imposibil să admiri ideile lui Ricoeur și să nu respecți marea tradiție culturală a Europei. Mi-aș dori să avem un președinte al României care a conspectat opera filozofică a lui Mircea Eliade”.

Despre Emmanuel Macron, profesorul Adrian Papahagi spune că este o „invenție spilcuită a sistemului. Macron nu e un mare om de stat, adică un politician al valorilor, ci mai degrabă câte ceva din toate: stânga-caviar educată la iezuiți, Henri IV și ENA, marea finanță (Banca Rothschild), un amestec de socialism și liberalism în haina corectitudinii politice. Un „progresist”. El și mișcarea lui „antisistem” născută din spuma mării prin grija lui Hollande și a sistemului de a se perpetua la putere, sunt la fel de antisistem ca Cioloș și USR. Macron e doar o figură mai acceptabilă, mai tânără şi mai curată a sistemului, nu mai mult”.

Cine este Marine Le Pen

„E momentul să eliberăm poporul de elitele arogante Eu sunt candidata poporului”, declara Marine Le Pen.

Le Pen s-a născută pe data de 5 august 1968 la Neuilly-sur-Seine şi este cel de-al treilea copil al fondatorului formaţiunii de extremă-dreapta Frontul Naţional, Jean-Marie Le Pen.

La 24 de ani, Le Pen a candidat la legislative, într-o circumscripţie a Parisului, însă a obţinut numai 11,1% din sufragii. Abia în 1998 a obţinut primul său mandat politic. Potrivit Adevarul.ro, relaţia cu tatăl său a început să se deterioreze considerabil în 2015, după ce Jean-Marie Le Pen a acordat mai multe interviuri în care a etichetat camerele naziste de gazare drept „un detaliu al istoriei“, aminteşte BBC. Ca urmare, Jean-Marie Le Pen a ajuns să fie exclus din partid. Apoi şi-a acuzat fiica de trădare.

Despre Marine Le Pen, profesorul Radu Carp susţine că „nu este candidatul anti-sistem. Discursul său a fost unul tradiţional gaullist, un discurs pe măsura excepţionalismului francez din anii 1950 – 1960, un discurs despre suveranitate. Dezbaterea fundamentală politică în Franţa a fost şi este între globalizare şi suveranitate. Este aceeaşi dezbatere care i-a opus în Austria pe van der Bellen şi Hofer.
Marea provocare a stângii şi dreptei este a îngloba dezbaterea despre suveranitate în oferta doctrinară. Discursul populiştilor şi al extremei stângi legat de respingerea globalizării va duce la o migrare a electoratului lui Melenchon către candidata Frontului Naţional”.

Citeşte şi:Mărturia unui ghid care s-a întâlnit sâmbătă cu cei doi copii ucişi de avalanşa din Retezat

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *