Ce interese servește PSD când atacă investițiile americane în România

-


Dacă Iohannis semnalizează apropierea față de Washington, dacă Barna și Cioloș curtează asiduu Uniunea Europeană, PSD-ul transmite, mai ales în ultimul timp, mesaje pe care gurile rele le-ar lua drept satisfacții oferite Moscovei.

Căci nu s-a mulțumit cu alungarea din afacerea exploatării gazelor din Marea Neagră tocmai a singurei firme mari, globală și posesoare de tehnologie, ExxonMobil, ci a trecut și la atacul asupra altor investiții americane din România. Dar să le luăm pe rând.

ExxonMobil vrea să renunțe la proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră

Luna trecută, informația potrivit căreia compania americană ExxonMobil voia să renunțe la proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră a stârnit rumoare pe piața energiei. Până la urmă, chestiunea s-a adeverit, grupul american informând în scris cel puțin trei actori implicați în proiectul din Marea Neagră că intenția lui este să plece: Guvernul României, Autoritatea Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) și OMV Petrom, compania care este partener în proiect.

Pregătirea pentru plecarea companiei americane din România a venit pe fondul șicanelor din ultimii doi ani și jumătate din partea guvernului, adică a majorității PSD-ALDE.

A deranjat, în primul rând, așa-zisa lege offshore, care stabilește regimul fiscal și pe cel al avizelor necesare începerii proiectului, și care a fost modificată în ultimul moment de Liviu Dragnea, fostul șef al PSD, astfel încât s-au impus o serie de prevederi fiscale considerate nefavorabile de către investitori. Ulterior, OUG 114 din decembrie 2018 a adus alte noi schimbări radicale pe piața petrolului și gazelor.

Potrivit relatărilor din presă, proiectul de investiții din România era oricum cel mai scump proiect de explorare al americanilor, iar oficialilor români li s-a explicat clar că proiectul din Marea Neagră concurează cu altele la nivel global.

Există de fapt o logică simplă a barililor cei mai profitabili: investiţiile sunt făcute acolo unde, din exploatarea ulterioară, se obţin ratele de profitabilitate cele mai mari, sau cu riscurile cele mai mici din scoaterea şi apoi vânzarea gazelor.

În tot acest timp, este evident că Rusia nu poate decât să jubileze: independența totală a României pe zona gazelor o să mai întârzie ceva vreme. Rusia este aproape să termine încă două gazoducte ca să aducă gaz Europei, deci piaţa pentru gazul de la noi se limitează, chiar dacă exploatarea din Marea Neagră ar fi gata la timp cu tot cu noile conducte pentru a-l putea transporta şi vinde.

Referitor la proiectele ce concurează exploatarea din Marea Neagră, trebuie precizat că Exxon a făcut una dintre cele mai mari descopriri de gaze offshore chiar în 2019, în Cipru, cu rezerve mult mai mari decât cele din Marea Neagră. Mai mult, compania din SUA care are acum peste 40 de proiecte de explorare la nivel global, pare că îşi nuanţează în aceste momente şi mai mult strategia de a investi în teritorii unde câştigul este pe măsură.

„Legea zahărului” în varianta Orlando

O altă măsură care îi lovește pe americani ar fi „Legea zahărului” în varianta Orlando și care – ce coincidență – a fost propusă cu doar două săptămâni înainte de a doua vizită a președintelui Iohannis la Washington.

Această lege vizează taxarea suplimentară a zahărului conținut în băuturile carbogazoase, adică a băuturilor care în România sunt produse în majoritate de două firme americane foarte cunoscute pe glob.

Întrebarea este: oare de ce Guvernul României vrea să taxeze doar zahărul din băuturile răcoritoare, nu și zahărul din nenumăratele produse de cofetărie, patiserie sau snacks-uri aflate oriunde în magazine? Oare zahărul din aceste produse foarte consumate nu este și el dăunător sănătății? Oare se gândește Guvernul României că toate aceste băuturi răcoritoare pe care vrea să le taxeze separat se produc în țară, unde cele două mari firme americane au investit sute de milioane de dolari, angajând zeci de mii de români și realizând o cifră de afaceri de aproape 1 miliard de dolari?

Știe ministrul Orlando că una din aceste două firme extrem de cunoscute în lumea întreagă este și singura firmă din industria agro-alimentară care se află in topul exportatorilor din România?

Legea offshore și Legea zahărului au de fapt în comun viclenia cu care acest guvern, parcă al Moscovei, acționează. Jonglează și mimează interesul public pentru a-și acoperi măgăriile.

În cazul exploatării gazelor, era vorba de „interesul României de a lua mai mulți bani”. Ei bine, acum că i-am determinat pe americani să plece, nu vom mai lua niciun leu.

În cazul legii zahărului, este vorba de interesul „românilor pentru a avea o viață sănătoasă”. Ei bine, este vorba pur și simplu de interesul PSD de a se răzbuna pe Washington, nu de ieri, nu de azi, ci de decenii.

Fapt care parcă justifică acțiunile americanilor de-a lungul timpului, de a investi dublu în Ungaria și de aproape cinci ori mai mult în Cehia sau Polonia. Acesta să fie oare interesul României?

Citește și:

Iohannis, primit la Casa Albă. Vizita de lucru a început

Dedesubturile vizitei președintelui Iohannis în SUA


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.