Țara „arde” și PSD vrea schimbare. Din nou!

-


PSD se află din nou în criză, la numai trei luni și jumătate după o altă criză declanșată de mazilirea fostului premier Sorin Grindeanu. Liderul partidului, Liviu Dragnea, este nemulțumit și de premierul Mihai Tudose, care s-a decis să scoată din Guvern miniștrii cu probleme serioase de imagine. Joi, liderii social-democrați se vor întâlni în cadrul unei ședințe a Comitetului Executiv pentru a vota miniștrii remaniabili, „agreați” ieri de premier și de șeful său de partid. Pe făraș s-ar afla vicepremierul Sevil Shhaideh (Dezvoltare), Rovana Plumb (Fonduri Europene), Viorel Ilie, de la ALDE, (ministrul pentru relația cu Parlamentul), dar și Răzvan Cuc (Transporturi), ministrul care vorbește încontinuu despre autostrăzi, deși ceea ce se schimbă în mod concret sunt doar datele de dare în funcțiune. Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost audiată miercuri la DNA, iar la ieşire a spus că cel care a pus-o în funcţia de ministru este Comitetul Executiv al PSD (CExN), unde de altfel îşi va face cunoscută decizia în legătură cu poziţia ei în Guvern, decizie care este luată. Shhaideh nu a participat la ședința de Guvern de miercuri, care, de altfel, a început și mai târziu decât de obicei, în jurul orei 16.10.

În aceste zile, ar trebui să vorbim despre programul de guvernare mincinos cu care PSD-ALDE a obținut un scor zdrobitor la alegerile parlamentare (47%) și care a dus țara în haos. Creșterile salariale, promise pentru mai multe ramuri bugetare cu scopul de a corecta inechitățile, produc, de departe, cea mai mare frustrare pentru că, în realitate, transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat va anula aceste creșteri. Pentru luna octombrie se anunță greve, însă PSD a dat deja semnalul că lucrurile sunt bătute în cuie. De asemenea, de la 1 octombrie s-au scumpit și carburanții, care, așa cum cum e de așteptat, va atrage dupa sine și scumpirea alimentelor și a serviciilor. În plus, indicele ROBOR a crescut foarte mult, lucru care îi va afecta pe românii cu credite în lei.

În ciuda acestor lucruri, alianța PSD-ALDE fierbe pe fondul remanierii anunțate de premierul Mihai Tudose. Și n-au trecut decât trei luni și jumătate de la înlăturarea lui Sorin Grindeanu. Dragnea s-ar fi supărat pe Tudose din cauză că acesta nu ar fi sesizat mai repede CCR pe dosarul Belina (pentru a afla dacă există un conflict de natură constituţională între Guvern şi DNA), în care DNA le suspectează pe Sevil Shhaideh, mâna dreaptă a lui Dragnea, și pe Rovana Plumb că ar fi trecut ilegal această insulă din patrimoniul statului la CJ Teleorman și mai apoi a ajuns la TelDrum, companie controlată de Dragnea prin interpuși. Detalii despre insula Belina aici.

Însă publicul a aflat că relația dintre Tudose și Dragnea s-a răcit abia luni seară, când, invitat la Antena 3, premierul a spus: „Nu aş putea spune că suntem într-un moment fericit al relaţiei dintre noi doi, o să ne lămurim mâine (n.r. marți la ședința în care s-a stabilit lista cu remaniabilii)”. Tudose nu a venit întâmplător la Antena 3.  Vineri, sociologul Marius Pieleanu a prezentat un sondaj de opinie din care reiese că cota de încredere a lui Mihai Tudose s-a prăbușit la 27%. Tudose s-a arătat sceptic cu privire la acest sondaj, însă a dat semnalul că nu ține cu dinții de fotoliu, luând în calcul chiar demisia. „Da, am spus-o, am spus-o într-un cerc de trei, maximum patru persoane, că îmi dau demisia, dacă lucrurile stau aşa de rău şi guvernul s-a prăbuşit, hai să mergem acasă că înseamnă că nu facem bine”, a afirmat Tudose, la Antena 3.

Suspiciunile premierului privind sondajul prezentat de sociologul Marius Pieleanu par să fie confirmate de un sondaj IMAS, prezentat de sociologul Alin Teodorescu, marți seară, la Digi24 și din care reiese că premierul a avut o scădere nesemnificativă, de la 24,7 la 23,2% în cele trei luni de guvernare

„Când o persoană e numită prim-ministru sau în alte funcţii, înregistrează asa-numitul capital de încredere, pe care îl consumă mai repede sau mai încet. Acum 10 ani se intra în această funcţie cu un capital de încredere de 50-45%. Grindeanu a intrat cu 30 sau 35, Tudose a intrat cu 26 sau 27%”, a comentat Alin Teodorescu.

Plecarea lui Tudose din fruntea Guvernului ar genera o nouă criză politică, iar PSD ar risca să piardă guvernarea.

Analistul Bogdan Ficeac ne-a declarat că, în general, sondajele de opinie reflectă percepția publicului, nicidecum performanța unui guvern. „Eu cred că sondajul prezentat de Marius Pieleanu este corect pentru că nu ar accepta să facă jocurile cuiva ca să-și strice firma. Dar trebuie subliniat că realitatea stă altfel. Una este realitatea și alta sunt sondajele care se bazează pe percepția publicului. Cu cât miniștrii sunt mai prezenți în media cu atât acumulează mai multe puncte. De exemplu, ministrul Cuc. Tudose este nemulțumit de Cuc, dar el tot iese în public cu celebrele hărți privind autostrăzile și este perceput bine de public, deci stă bine în sondaje. Deci prezența unui ministru în sondaje se bazează pe capacitatea de a comunica și pe prezența lui în media”, a explicat Bogdan Ficeac.

Analistul a mai precizat că era și normal să apară tensiuni, în condițiile în care Mihai Tudose a venit pus pe treabă și a reușit să dezvolte relații instituționale și cu celelalte instituții al statului, cu Președinția, de exemplu. Chiar marți, pe fondul tensiunile din PSD, premierul Tudose s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi.

„E normalitate o astfel de întâlnire între președinte și premier în contextul unor astfel de tensiuni pe care le vedem cu toții în spațiul public. A avut loc această înâlnire. Ținând cont de acest context pe care președintele îl analizează cu seriozitate s-a impus o discuție. PSD ar trebui să-și rezolve problemele, PSD ar trebui să-și vadă de guvernare, pentru că românii au votat pentru rezultate, pentru o guvernare performantă. În niciun caz românii nu au votat pentru scandaluri de partid”, declara Dobrovolschi.

„Problema noastră a tuturor este modelul de partid, nu numele satrapului care îl conduce”

Claudiu Crăciun, lector universitar la SNSPA, a scris pe Facebook că „PSD este un partid care nu poate fi controlat dacă nu are acces la resurse. Disciplina de partid se asigură cu resurse publice.

De aceea, conflictul Tudose-Dragnea de azi este atât de important. Dacă Dragnea nu mai poate distribui resurse, nu poate conduce partidul”. În opinia sa, „problema noastră a tuturor este modelul de partid, nu numele satrapului care îl conduce”.

„Având în vedere semnalele geopolitice care ne aruncă în zona gri-brună a Europei, în interesul democrației, orice element care împiedică funcționarea ca monolit a unui partid prea puternic și cu tendințe autoritare, este de salutat.

Faptul că elementul respectiv este un nimeni securistoid cu două sute de cuvinte în vocabular contează mai puțin. Uneori istoria lucrează cu cuțite boante și slinoase”, a scris Claudiu Crăciun pe Facebook.

Mai puteți citi:

Şefului Tudose

Păcatul nemăsurii


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *