Ce legătură există între menopauză şi cancerul ovarian

-


Cancerul ovarian este cea mai răspândită maladie în rândul femeilor care afectează ovarele şi se răspândeşte cu repeziciune în corp. Deşi această formă de cancer poate apărea la orice vârstă, jumătate din cazurile de cancer ovarian din SUA se înregistrează la femeile de peste 63 de ani, care sunt la menopauză.

Menopauza nu provoacă cancer ovarian, dar pe măsură ce femeia îmbătrâneşte şi se confruntă cu acest fenomen complex, riscul apariţiei acestei maladii creşte doar odată cu vârstă, scrie Societatea Americană de Cancer.

Dacă menopauza târziu se instalează mai târziu, după vârsta de 52 de ani şansele de a dezvolta cancer ovarian sunt mai mari întrucât ciclul menstrual nu s-a încheiat. Folosirea pilulelor contraceptive poate opri temporar ovulaţia şi totodată să reducă şansele dezvoltării unui cancer ovarian la femeile la care nu s-a instalat încă menopauza.

Unele studii prezentate în cadrul Societăţii Americane de Cancer au subliniat faptul că terapia cu hormoni folosită de femeile aflate la menopauză pentru combaterea osteoporozei şi a bufeurilor creşte riscul declanşării cancerului ovarian.

Terapia hormonală implică, de obicei, administrarea numai a estrogenului, progesteronului sau a progestinei, care este un hormon fals care acționează precum progesteronul. Potrivit Societății Americane de Cancer, riscul pare să fie mai mare atunci când femeile folosesc numai estrogen (fără progesteron) timp de cel puțin 5 sau 10 ani.

În astfel de cazuri când se optează pentru terapia cu hormoni pentru ameliorarea efectelor menopauzei este necesar ca medicul curant să fie consultat, pentru a se stabili riscurile şi beneficiile unei astfel de tratament.

De cele mai multe ori femeile află prea târziu că au cancer ovarian când acesta este deja răspândit în corp şi foarte greu de tratat.

Este foarte important ca doamnele care se apropie de menopauză să se informeze despre simptomele instalării incipiente a cancerului ovarian astfel încât pierderea în greutate, balonarea, durerea pelviană, constipaţia, sângerările abundente şi vărsăturile să le determine să meargă din timp la un consult de specialitate.

Citeşte şi:

De ce depresia este mai frecventă în rândul femeilor. Interviu cu psihologul Alina Blagoi

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.