Ce nu mai poate fi ignorat după eșecul referendumului urii

-


După eşecul referendumului pentru familia tradiţională, politicienii se arată interesați să reglementeze parteneriatul civil atât pentru familiile din comunitatea LGBT, cât și pentru alte cupluri heterosexuale necăsătorite care au nevoie de protecția statului. Cu o excepţie, cel puțin într-unul din cazuri: nu vor putea adopta copii.

Chestionat de Jurnaliştii.ro,, preşedintele Asociaţiei ACCEPT, Florin Buhuceanu, susţine că Parlamentul are obligaţia să respecte deciziile CCR în privinţa reglementării juridice a situației partenerilor necasătoriţi.

 

Există un proiect al parteneriatului civil care vine din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi al societăţii civile, după zece ani de zile. Nu este chiar o taină nouă. A fost prezentat tuturor partidelor politice care sper că îl vor lua în calcul. Discutăm cu partidele politice de luni zile şi nu este chiar o noutate acum după referendum. Dincolo de rolul său politic, Parlamentul are obligaţia să reglementeze această nevoie (a parteneriatului civil) în societate”, a declarat Florin Buhuceanu.

În forma actuală care va fi supusă dezbaterilor plenului Parlamentului se precizează faptul că partenerii civili de acelaşi sex nu vor avea dreptul la adopţie, deşi nu se ştie dacă această interdicţie va rămâne valabilă şi partenerilor de sex opus.

Deputatul PSD Florin Manole susține un astfel de proiect. ”Proiectul vine în urma jurisprudenţei CEDO şi Curţii Constituționale şi se referă la viaţa de familie, la drepturi patrimoniale privind datoriile, moştenirile, adică normarea uniunii consexuale atât pentru persoane de acelaşi sex, cât şi heterosexuale care nu aveau nici un fel de protecţie juridică. Sunt sute de mii de persoane care trăiesc în această situaţie şi care au nevoie de legiferare”, a declarat deputatul PSD, Florin Manole.

De asemenea, liberalii au anunţat că susţin corectarea legislaţiei pentru acordarea de drepturi egale tuturor românilor, însă s-au declarat sceptici în privinţa motivului real pentru care PSD se implica în acest proiect.

”Există drepturi civile care sunt încălcate în acest moment pentru persoane de acelaşi sex, aceste drepturi trebuie întărite şi legislaţia trebuie corectată. De ce credeţi că acum brusc PSD este preocupat de drepturile persoanelor de acelaşi sex. Este o manevră politicianistă menită să abată atenţia de la un eşec”, a subliniat deputatul PNL, Raluca Turcan.

În această săptămână, proiectul parteneriatului civil urmează să fie depus la Parlament pentru dezbatere.

Citeşte şi:

Teodorovici a luat la ochi bugetarii: „Unul munceşte şi trei pe lângă el stau

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.