Ce s-a mai întâmplat cu românul răpit în Burkina Faso în 2015

-


În cazul românului răpit în august 2015 în Burkina Faso este menţinută în continuare Celula de criză, dar situaţia rămâne în continuare una complicată, deoarece răpitorii cer o recompensă pe care statul român, legal, nu o poate plăti. Declarația aparține ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu.

 

„În ceea ce priveşte situaţia din Burkina Faso, noi menţinem în continuare activă Celula de criză care se ocupă de această temă şi suntem într-un contact foarte strâns cu autorităţile din Mali. Am avut şi o vizită cu ministrul de Externe din Burkina Faso. În continuare, mergem pe ideea de a găsi o soluţie de aducere a lui în ţară. Din păcate, situaţia e puţin cam complicată. E vorba de răpitori care cer şi o anume contribuţie financiară, lucru pe care noi nu putem, legal, să îl facem”, a declarat Meleşcanu, potrivit News.ro.

Ministrul a mai precizat că a avut recent o discuţie, la Londra, cu Frank Timiş, al cărui angajat era românul răpit şi că speră, prin intermediul unor societăţi care l-au angajat, prin intermediul unor firme de asigurări, să se găsească o soluţie pentru eliberarea lui.

Iulian Gherguţ, responsabil cu securitatea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, a fost răpit în 4 aprilie 2015 de cinci persoane înarmate, care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune.

În august 2015, gruparea teroristă a publicat o înregistrare video cu Gherguț, în care acesta face apel la autorităţi să negocieze eliberarea sa.

De asemenea, jihadiştii al-Qaeda din Mali au dat publicităţii pe 2 iulie 2017 o înregistrare cu şase ostatici străini, printre care se numără şi românul Iulian Gherguţ. Ostaticii sunt prezentanţi de rând de către un narator, care susţinea că nu au existat până în acest moment negocieri pentru eliberarea lor.

CITEȘTE ȘI:

Cît de prietenos este sistemul de educație cu elevii cu deficiențe. INTERVIU CU MAMA UNUI ELEV RECUPERAT DIN AUTISM


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.