Ce șanse de vindecare are un dependent de jocurile de noroc

-


În ultimii ani, sălile de jocuri de noroc au apărut într-un număr alarmant și nu oriunde ci aproape la fiecare colț de bloc. Datele statistice arată că în jur de 150.000 de români sunt dependenți de poker, de păcănele sau de ruletă, adică suferă de o tulburare care poate distruge atât viața dependentului, cât și pe cea a familiei lui. Psihologii susțin că soluții există, dar necesită un efort susținut atât din partea celui dependent, cât și a celor apropiați.

 

În urmă cu două luni, un tânăr de 27 de ani din Iași și-a pus capăt zilelor, deoarece pierduse sume foate mari la jocurile de noroc și ajunsese până în stadiul în care jucase chiar și banii de sicriu ai fratelui său și aceia împrumutați. Tragedia este cu atât mai mare cu cât fratele său murise tot din cauza acestui flagel. Cazurile celor doi frați nu sunt singulare, presa titrând de-a lungul anilor despre multe astfel de tragedii. Și totuși autoritățile nu fac nimic. O posibilă explicație este aceea că această industrie care vinde iluzii joacă un foarte vital în economie. Un studiu făcut anul trecut arată că piaţa jocurilor de noroc are încasări de aproximativ 650 de milioane de euro, iar contribuţia la buget este de peste 300 de milioane de euro. Iar la toate acestea se mai adaugă și cele aproape 40 de mii de locuri de muncă în acest domeniu.

Cum recunoști un dependent

Ca model psihologic, dependentul de joc este o persoană nesigură emoțional, imatură afectiv, care trăiește frecvent stări negative și care consideră că ceva miraculos poate interveni în viața lui. Plictiseala și singurătatea, susțin psihologii, pot conduce spre sălile de joc. De asemenea, nu trebuie neglijate prieteniile cu dependenții de joc care pot influența puternic persoanele încă „neinfestate“.

Psihologii atenționează că dependența de jocurile de noroc trebuie tratată cu seriozitate, pentru că este o boală nu un viciu, așa cum este etichetată în mod eronat. „Jocul patologic este o tulburare de control a impulsului nu o dependență în sensul comun al cuvântului. Problema la jocurile de noroc nu este jocul propriu-zis ci timpul în exces petrecut cu astfel de activități și pierderea, în mod constant, a banilor. De obicei, jocurile de noroc afectează viața de familie și relațiile subiectului cu persoanele din anturaj. Inevitabil, se ajunge la însingurare, tensiuni familiale și la o stare psihică vulnerabilă“, a explicat, pentru Jurnaliștii, psihoterapeutul Keren Rosner de la Clinica Mentarex din București.

O persoană dependentă de jocurile de noroc se poate trata, dar are nevoie nu numai de psiholog, ci și de suportul familiei, al partenerului de viață și al prietenilor. Un prim pas constă în îndepărtarea dependentului de mediul de joc, deoarece în acel loc se folosesc metode psihologice prin care sunt atrași jucătorii: lumini, muzică, sunete, culori, imagini, mesaje subliminale care „vrăjesc“ jucătorul și îl subjugă, promisiuni mincinoase de câștig. Într-un cuvânt, se vând iluzii.

„Este indicat, de asemenea, să se urmărească tendințele specifice ale jucătorului dependent și să se lucreze cu el chiar pe acele caracteristici. Șe știe că un dependent are preocupări mentale accentuate legate de joc și, prin urmare, persoana care îl ajută să se trateze trebuie să fie atentă și să-i furnizeze alte preocupări care să-l distragă“, mai susține psihoterapeutul.

Atenție la sevraj! 

În sinuosul proces al vindecării, perioada sevrajului este, poate, cel mai dificil moment atât pentru dependent, cât și pentru apropiații lui. Semnele sevrajului sunt ușor de recunoscut, deoarece dependentul este neliniștit, extrem de agitat și stăpânit de o stare excesivă de iritabilitate. Iar confruntat cu astfel de stări, riscul de recidivă este mare. În astfel de situații, familia și prietenii trebuie să fie înarmați cu foarte multă răbdare și să persevereze în discuții constructive de susținere. De asemenea, dependentul trebuie supravegheat îndeaproape întrucât, pentru a ascunde o eventuală recidivă, va începe să mintă.  „Dacă este prins cu minciuna, cei din jur trebuie să facă un efort și să se abțină de la reproușuri, acuze și dispreț pentru că îi pot face mai mult rău. Chiar dacă este greu, jucătorul trebuie să se simtă acceptat și ajutat în continuare cu tenacitate. Atenție însă! Nu toleranța recăderilor este binefăcătoare, ci sprijinul ca astfel de episoade să fie cât mai rare“, a mai precizat Keren Rosner.

De ce se ajunge la suicid

Un dependent de jocurile de noroc poate risca totul fără să clipească. Sunt situații când persoana în cauză își riscă chiar relația de familie, serviciul și orice lucru care îi poate alimenta viciul. Iar de aici și până la actele ilegale, de exemplu furtul din casele celor apropiați, or mai grav la actele suicidale calea este scurtă, în unele cazuri. La astfel de situații extreme se poate ajunge pe fondul neputinței și a senzației că situația este fără ieșire.

„Părinții ar trebui să fie foarte atenți dacă apar astfel de tentații în viața tinerilor, vorbesc de băieți, pentru că la ei se instalează mult mai frecvent această dependență. Dacă părinții sesizează o plăcere spre astfel de activități, chiar online, trebuie să intervină. Este mult mai greu să schimbi un dependent, decât un posibil dependent. Cu atât mai mult cu cât s-a observat că dependența nu se instalează la maturitate, ci în adolescență“, ne-a mai explicat psihoterapeutul Keren Rosner.

Soluții există, dar trebuie răbdare

Consilierea, programele bazate pe anumiti pași ca în orice altă dependență, susținerea anturajului și medicamentația sunt soluțiile recomandate pentru tratarea dependenței de jocurile de noroc. „Psihologul va identifica procesele de gândire legate de joc, tulburările cognitive care sporesc manifestările comportamentului de joc, emoțiile disfuncționale care împing spre o formă de descărcare prin joc și va schimba această interdependență disfuncțională. Terapia prin hipnoză este terapia care, combinată cu terapia cognitiv-comportamentală, are rezultate în acest gen de probleme“, explică pașii tratamentului psihterapeutul.

Un alt aspect pe care trebuie insistat este modificarea modului de viață. Familia trebuie să implice și dependentul în luarea deciziilor. Este total greșit ca acesta să fie marginalizat, deoarece, fiind vulnerabil, există riscul să se confrunte cu sentimentul de inutilitate care îl va împinge, din nou, spre sălile de joc. În plus, tot familia, dar și prietenii trebuie să acționeze astfel încât să-i mențină vie jucătorului dorința de schimbare.

Psihoterapeuții mai susțin că un aspect care de obicei este neglijat în timpul tratamentului este menținerea unui contact permanent cu jucătorul. Concret, acesta trebuie să fie supravegheat, pe cât psobil, în permanență, pentru că numai astfel nu va mai fi tentat să joace. În plus, deși este foarte dificil, mai ales în cazul unui adult, dependentul nu ar trebui să aibă bani asupra sa, deoarece este o altă formă de a nu intra în joc.

„De asemenea, sub nici o formă, după o perioadă de abstinență, nu este înțelept să i se permită unui dependent să joace drept recompensă, pentru că, în mod sigur, va recădea“, mai afirmă Keren Rosner.

Fără săli de joc lângă școli

Deoarece mirajul jocurilor de noroc atrage foarte mulți tineri, deputatul PNL Dan Cristian Popescu a inițiat un proiect de lege care prevede că autorizația de funcționare va fi condiționată de amplasarea spațiilor care găzduiesc sălile de joc la o distanță mai mare de 1 km de instituțiile de învățământ preuniversitar. Proiectul a fost adoptat de Senat și urmează să fie votat și la Camera Deputaților. Mutarea sălilor de joc din preajma școlilor nu va rezolva această problemă, dar este un pas important înainte spre controlarea acestui flagel.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon