Ce se întâmplă când mințim la serviciu. Un nou efect descoperit de cercetători

-


În cadrul unui studiu, 81% din directorii unor companii au raportat că deși regulamentele și codurile de conduită sunt în vigoare, angajații care le încalcă nu sunt penalizați. Mai mult, practicile care sfidează codul etic al organizației par a fi acceptate.

În aceste condiții, lipsa de sinceritate este considerată una dintre cele mai mari greșeli la locul de muncă. Argumentul este că atunci când vei fi descoperit, reputația ta se va prăbuși. Iată ce alte efecte are asupra companiei.

Minciunile perturbă performanțele angajaților

Dr. Cialdini și colegii săi au efectuat un experiment cu două echipe care au trebuit să concureze una cu alta, răspunzând la o serie de întrebări pe computer.

Liderul uneia dintre echipe le-a spus în mod intenționat membrilor acesteia că urmau să-l mintă pe conducătorul studiului cu privire la punctajul obținut de ei în competiție – sugerând să se prezinte un scor de 80%, în loc de doar 67%.

Cel de-al doilea grup a raportat scorul real, de 67%. În următoarea rundă de teste, participanții din prima echipă au obținut rezultate mai slabe cu 20% decât echipa care n-a mințit.

Studiul sugerează că stresul moral al minciunii și înșelăciunii a condus la performanțele slabe.

Lipsă de onestitate față de clienți, lipsă de loialitate față de companie

Dacă mediul este de așa natură încât să favorizeze înșelătoria și minciuna, rămân în companie doar angajații care agreează acest comportament. Conducătorul studiului menționat mai sus susține că aceștia nu reprezintă o amenințare doar pentru colegii lor, ci și la adresa companiei, deoarece au un grad scăzut de loialitate față de aceasta.

Cu alte cuvinte, când managerii de top permit perpetuarea unei lipse de onestitate a angajaților față de clienții companiei sau față de colegii lor încurajează un comportament similar și în raportul lor cu firma.

Citește și: 

Limbajul ne trădează! Cum poate dezvălui nivelul nostru moral, social și cognitiv

Angajații care au înregistrat eșecuri la fostul job, cei mai buni pentru afacerea ta! Iată de ce

Cinci decizii greșite pe care le iei zilnic fără să-ți dai seama

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.