STUDIU Ce se întâmplă cu corpul nostru dacă nu facem mișcare timp de 2 săptămâni

-


Cât timp durează până când o persoană sănătoasă devine mai puțin sănătoasă? Mult mai puțin decât crezi.

Potrivit noilor studii realizate de Universitatea din Liverpool, doar două săptămâni fără activitate fizică regulată pot duce la modificări musculare și metabolice, care ar putea crește riscul de apariție a diabetului zaharat, a bolilor de inimă și chiar a decesului prematur.

Noul studiu este prezentat în această săptămână la Congresul European pentru Obezitate, care va avea loc în Porto. Constatările, drept urmare, sunt preliminare, dar autorii lui susțin că ele subliniază consecințele periculoase ale compotramentului sedentar, chiar și atunci când este vorba despre o scurtă perioadă de timp.

Pentru a investiga cât de mult este afectată sănătatea adulților de o pauză de la activitatea fizică de două săptămâni, cercetătorii au recrutat 28 de bărbați și femei, cu o vârstă medie de 25 de ani, care nu au lucrat în mod regulat, dar au făcut aproximativ 10.000 de pași pe zi. Participanții au avut un indice de masă corporală mediu de 25, care este considerat drept limita între greutatea normală și excesul de greutate.

Înainte de începerea studiului, oamenii de știință au măsurat greutatea, masa musculară și rezistența fizică a fiecărui participant. După aceea, celor 28 de persoane li s-a cerut să poarte un dispozitiv de înregistrare a datelor necesare și să își reducă activitatea zilnică cu mai mult de 80%, până la 1.500 de pași. De asemenea, li s-a spus să nu-și modifice regimul alimentar.

Astfel, în decursul acestor 14 zile, timpul sedentar a crescut zilnic cu o medie de 129 de minute. Totodată, atunci când au fost măsurați din nou, s-a constatat că participanții au crescut în greutate și au pierdut masă musculară. Totodată, grăsimea corporală a crescut, de asemenea, în special în jurul abdomenului, ceea ce reprezintă un factor major de risc pentru dezvoltarea de boli cronice.

Autorii studiului recunosc că schimbările înregistrate au fost mici, însă spun că sunt semnificative din punct de vedere statistitc. Dacă un astfel de stil de viață sedentar ar fi fost continuat pentru mai mult de două săptămâni, aceste schimbări ar deveni, probabil, mai periculoase.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *