Ce se întâmplă după erupția unui vulcan

-


Este uimitor să vezi cum se creează pământ nou. Asta se întâmplă acum în Hawaii, unde vulcanul Kīlauea a erupt. Lava ajunsă în ocean contribuie, astfel, la mărirea insulei şi oferă un spectacol senzaţional.

Erupţia unui vulcan reprezintă una dintre cele mai importante moduri în care se formează pământ nou. Însă, pe cât de spectaculos ar părea, pe atât de periculos este: în momentul în care lava întâlnește oceanul este produsă o ceață de acid coroziv, iar particulele de sticlă formată în acest proces sunt spulberate în aer.

Exploziile vulcanice pot, de asemenea, arunca blocuri de lavă de sute de metri și pot produce valuri de apă fierbinte.

La Kīlauea, lava eruptă de vulcan se deplasează până la marginea insulei, unde intră în contact cu oceanul. Acest fenomen nu este unul nou. Astfel de erupții au mai avut loc atât în Hawaii, cât şi în alte insule vulcanice. Iar Hawaii este o insulă vulcanică care s-a format de-a lungul multor astfel de erupții.

Noul pământ din Kīlauea înlocuiește pământul mai vechi de la malul oceanului, care cu timpul se erodează și prelungește, în acest mod, durata de viață a insulei. În schimb, insulele care nu deţin vulcani activi sunt erodate de ocean și vor dispărea în cele din urmă sub valuri.

Lava care erupe din vulcanul Kīlauea are o temperatură de aproximativ 1150 grade Celsius și „călătoreşte” cu 4,5 – 5,5 km până ajunge la ocean.

Vulcanul Kīlauea face parte din Parcul Național al vulcanilor din Insulele Hawaii, fiind cel mai activ vulcan dintre cei cinci care alcătuiesc Insula Hawaii. În plus, Kīlauea este cel mai activ vulcan din întreaga lume.

Vulcanul deţine o înălțime de 1247 metri şi o vârstă cuprinsă între 300.000 și 600.000 de ani, ridicându-se deasupra nivelului mării în urmă cu aproximativ 100.000 de ani.

Citește și: 

Legătura ciudată dintre fumat şi obezitate

Ce poți să pățești dacă stai treaz timp de o săptămână? Răspunsul oamenilor de știință

Noi descoperiri în domeniul neurologiei: Ce se întâmplă în creierul oamenilor cu IQ ridicat?

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.