Ce se va întâmpla după ce Soarele se va stinge

-


Oamenii de știință au stabilit că Soarele se va stinge în aproximativ cinci miliarde de ani, dar nu erau siguri ce urmează să se întâmple după aceea. Acum, o echipă de astronomi susține că a deslușit acest mister – Soarele se va transforma într-o nebuloasă planetară, un inel uriaș de gaze și praf interstelar, luminos.

O nebuloasă planetară marchează sfârșitul a 90% din toate viețile active ale stelelor și urmărește trecerea stelei de la un gigant roșu la un ”pitic alb”. Oamenii de știință nu erau siguri, însă, dacă Soarele din galaxia noastră urmează să aibă aceeași soartă – s-a crezut că are o masă prea mică pentru a crea o nebuloasă planetară vizibilă.

”Când o stea moare, emană în spațiu o masă de gaz și praf care poate avea o masă egală cu jumătate din masa stelei. Astfel, se dezvăluie nucleul stelei, care până la acest moment rămâne fără ’combustibil’, înainte ca, în cele din urmă, să moară”, explică profesorul Albert Zijlstra.

Atunci, nucleul fierbinte face ca elementele emanate de stea să strălucească puternic pentru aproximativ 10.000 de ani – o perioadă scurtă de timp în astronomie, ceea ce face ca nebuloasa planetară să fie vizibilă, unele fiind atât de strălucitoare încât pot fi văzute de la distanțe foarte mari de măsurare.

Până acum, datele arătau că nu putem obține nebuloase planetare strălucitoare de la stelele de dimensiuni reduse precum Soarele. Noile descoperiri arată că, după emanarea masei de gaz și praf interstelar, stelele se încălzesc de trei ori mai repede decât arătau studiile mai vechi. Acest lucru face mult mai ușor pentru o stea de masă redusă, cum ar fi Soarele, să formeze o nebuloasă planetară luminoasă.

Echipa a descoperit, în urma acestei cercetări, că Soarele este chiar steaua cu cea mai mică masă care va putea produce o nebuloasă planetară vizibilă.

Pe măsură ce ”îmbătrânește”, Soarele devine din ce în ce mai luminos, astfel că în aproximativ două miliarde de ani va ajunge îndeajuns de fierbinte pentru ca oceanele Pământului să fiarbă, mai spune Zijlstra.

Citește și: 

Zece semne că te afli într-o rutină periculoasă pentru fericirea și sănătatea ta psihică

De ce ne pierdem puterea de concentrare pe măsură ce înaintăm în vârstă

De ce n-ar trebui să postezi prea des pe pagina de Facebook a afacerii tale

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.