Ce se va întâmpla după întâlnirea dintre Trump și Jong Un

-


În data de 10 iunie 2018, când Kim Jong Un a aterizat pe aeroportul din Singapore, puțini au observat că pe avionul cu care sosise, un imens Boeing B747 ,,Jumbo Jet’’, scria cât se poate de mare: Air China.

 

Și mai puțini au observat că acest avion nu era obișnuit, ci unul dintre acele aeronave speciale ale companiei aeriene chineze destinate în mod exclusiv pentru transportul înalților demnitari de la Beijing. Iar dintre cei care au observat totuși acest amănunt, mulţi au dat vina pe antica flotă sovietică de transport a Republicii Democrate Populare Coreene. În lumea diplomației însă, unde cel mai mic semn poate avea o semnificație aparte, mesajul lui Kim Jong Un a fost unul cât se poate de clar: mai devreme sau mai târziu, indiferent de ce se va întâmpla la Singapore, din ecuația ,,Peninsula Coreea’’ nu va putea fi omisă China.

Mijlocul de transport ales de liderul Coreei de Nord vădește și o viclenie, ba poate chiar o ironie specifică asiaticilor: avionul Boeing B747 al Air China este desigur de producție americană, fiind chiar același model pe baza căruia este ,,construit’’ Air Force One.

Dincolo de aceste amănunte, cel mai probabil este însă faptul că tânărul Kim Jong Un a înțeles că supraviețuirea țării sale este mai sigură pe calea asistenței economice a Occidentului decât printr-un conflict militar în fața căruia coreenii sunt perfect izolați. Adică este posibil ca liderii chinezi să îl fi convins pe Kim Jong Un de posibilitatea și ajutorul lor pentru trecerea Coreei de Nord spre o economie de tip chinezesc, în următorii ani în acest stat putând să apară reforme asemănătoare cu cele introduse acum câţiva zeci de ani în China de către Den Xiaoping.

Revenind la întâlnirea de la Singapore, aceasta nu poate fi apreciată decât pozitiv. Abordarea neobișnuită a lui Trump are avantajul de a induce dialogul diplomatic într-o zona în care, de zeci de ani, au existat numai acuze reciproce și lovituri sub centură. Văicăreala unor anti-Tump-iști de meserie, care îl acuză pe președintele american că a stat la masă cu diavolul, e puerilă. Mai mult, unii dintre aceștia afirmă că: ,,Occidentul şi-a dovedit în timp superioritatea morală […] fiind însă, înainte de orice, un spaţiu al libertăţii şi un adversar constant al dictaturilor”, iar întâlnirea lui Trump cu Kim Jong Un nu face decât să submineze Occidentul. Acești comentatori nu sunt decât niște necunoscători sau, mai rau, măsluitori ai istoriei. Pentru că se poate oricând întreba o chestiune tocmai din istoria României: oare când Occidentul (Nixon, Carter, Regina Marii Britanii, de Gaulle, Willy Brandt etc) se întâlnea cu dictatorul Ceaușescu, nu avea ,,superioritate morală’’ și nu era ,,un adversar constant al dictaturilor’’?

Este păcat deci că inclusiv unii analiști politici nu pot pricepe că dimplomaţia, fie ea și occidentală, nu  are nimic de-a face cu moralitatea, ci numai cu interesul național, ba chiar, în acest caz – având în vedere pericolul înarmării nucleare al Coreei – , cu interesul întregii planete.

Ceea ce este însă cert este faptul că până la așa zisă ,,denuclearizare a peninsulei Coreene’’ va mai fi de lucru. Donald Trump şi Kim Jong Un au anunţat angajamentul denuclearizării Peninsulei Coreea și intenţia oferirii unor garanţii de securitate din partea Washingtonului, nu însă și o planificare a unor măsuri concrete în acest sens. Declaraţia comună a celor doi șefi de state nu conţine totodată nicio referire la sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord sau la un viitor tratat de pace după războiul intercorean din 1950-1953, război care, să nu uităm, nu este încheiat încă din punctul de vedere al dreptului internaţional, între cele două țări existând de peste 65 de ani doar un armistiţiu!

„Trebuie să fie stabilit un mecanism de pace pentru Peninsula Coreea, trebuie anulate rezonabilele preocupări de securitate”, a declarat inclusiv un reprezentant al Administraţiei de la Beijing, arătând cu degetul, desigur, spre puternicele baze militare din Coreea de Sud. Și replica rusească spune cam același lucru referitor la ,,fragilitatea’’ documentului semnat între SUA și Coreea de Nord: Rusia salută acordul semnat de Donald Trump și Kim Jong Un, ”dar diavolul se ascunde în detalii”, a declarat Sergei Ryabkov, ministrul adjunct de externe.

Desigur însă că președintele american cunoaște aceste detalii ce nu au fost date încă publicității. ,,Kim Jong […] deja a început distrugerea unui poligon balistic’’, afirmă Trump, admițând totodată că procesul denuclearizării Coreii de Nord va dura mulţi ani și va fi verificat de experți americani și internaționali, totodată SUA nereducând efectivele militare din Coreea de Nord: ,,Nu reducem nimic deocamdată, poate la un moment dat; avem 32.000 de militari în Coreea de Sud, eu am spus în campania electorală că vreau să îi aduc înapoi acasă, dar deocamdată nu pot.

Însă vom limita exerciţiile militare în regiune, ceea ce ne va permite să economisim mulţi bani. Vom verifica procesul denuclearizării, simt că liderul nord-coreean vrea să facă acest lucru, sunt foarte sigur. Am efectuat mult timp exerciţii militare, sunt foarte scumpe, Coreea de Sud contribuie, dar nu sută la sută, astfel că va trebui să discutăm aceste lucruri cu Administraţia de la Seul. Vom avea un nou acord cu Administraţia din Coreea de Sud”.

Interesant este că, întrebat despre consecinţele neaplicării acordului privind denuclearizarea, Donald Trump a afirmat că nu vrea să lanseze ameninţări. Este însă cât se poate de cert că, dacă tot acest summit a fost o mascaradă a lui Kim Jong Un, acesta din urmă va trebui să și plătească daunele pe care această afacere nereușită le va face nu foarte îndepărtatei campanii prezidențiale a lui Trump. Iar plata la acest nivel se face întotdeauna prin război.

 

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.