Ce trebuie să facem de Sfântul Vasile cel Mare ca să avem noroc și prosperitate tot anul

-


Sfântul Vasile cel Mare (s-a născut în 329 d.Hr și a murit pe 1 ianuarie 379 d.Hr) a fost episcop al Cezareii și este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți părinți ai lumii ortodoxe, fiind un ”păznic al duhurilor rele”.

 

În ziua  Sfântului  Vasile cel Mare este bine să vărsăm  vin pe masă, să spargem un pahar alb, să răsturnăm  cutia de chibrituri sau să dăm  de pomană unui om sărac, ca să avem noroc și prosperitate în familie  tot anul. Tradiţia populară mai spune că vom avea noroc dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este  bărbat, potrivit Digi 24.

De asemenea, astăzi, după ce ne spălăm pe față trebuie să ne ștergem cu un prosop în care să punem un ban de aur sau argint pentru a fi curați și sănătoși tot anul.

În tradiția populară cine doarme în ziua Sfântului Vasile cel Mare va fi leneș tot anul, iar fiecare familie trebuie să fiarbă o căpățână de porc pentru a avea un an îmbelșugat.

Un alt obicei este ca, pe nemâncate, fiecare persoană să ia în mâini  unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori, pentru un mai mare spor la lucru în noul an.

Tot în ziua Sfântului  Vasile  cel Mare se spune că este bine să se bea mult vin, pentru că atât cât vom bea, tot aşa vom avea şi sânge în obraji.

Alte superstiţii sunt legate de vreme. Conform tradiţiei din bătrâni, cum este  ziua de Anul Nou, aşa va fi tot anul: dacă ninge, va fi un an îmbelşugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoşi tot restul anului.

De asemenea, se  mai spune că de Anul Nou se înnoiesc toate, motiv pentru care este bine ca oamenii, în prima zi din an, să-şi pun un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.

Mai puteți citi și: Turcia pe înțelesul tuturor – Episodul 1

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.