Vrei un copil cu rezultate școlare remarcabile? Cercetătorii au descoperit secretul

-


Copiii curioși din fire au mai mari șanse să înțeleagă matematica de bază și lectura, potrivit unui nou studiu care investighează o posibilă legătură între această trăsătură și succesul academic timpuriu.

Copiii care au dezvoltat o gamă largă de abilități socio-emoționale au, în general, mai multe reușite la școală. Aceste abilități includ inventivitatea, imaginația, persistența, atenția la sarcinile trasate, precum și capacitatea de a forma relații și de a-și gestiona sentimentele.

Potrivit cercetătorului Prachi Shah, cele mai multe intervenții în procesul de învățare se concentrează pe îmbunătățirea auto-controlului copiilor, care include capacitatea lor de a concentra sau de a controla impulsurile. Foarte puține vizează cultivarea curiozității la copiii mici – o trăsătură pe care Shah o descrie drept bucuria descoperirii și motivația de a căuta răspunsuri la necunoscut.

Datele pentru studiul actual au fost extrase din Early Childhood Longitudinal Study, din SUA. Acesta a urmărit mii de copii începând de la nașterea lor în 2001. Părinții lor au fost intervievați în timpul vizitelor la domiciliu, iar copiii au fost evaluați la vârsta de nouă luni, doi ani, când au intrat la grădiniță și când studiau în clasele pregătitoare. În 2006 și 2007, s-au măsurat abilitățile în materie de lectură și matematică, precum și comportamentul a 6.200 dintre acești copii – care se aflau atunci la grădiniță.

„Rezultatele noastre sugerează că, după ce au controlat alți factori asociați cu succesul la școală, curiozitatea continuă să aducă o contribuție mică, dar semnificativă, la realizările academice”, explică Shah.

Acest lucru a fost valabil mai ales pentru copiii care au manifestat o dorință de a învăța lucruri noi. Relația dintre curiozitatea unui copil și succesul academic nu are legătură nici cu sexul copilului, nici cu auto-controlul de care dă dovadă -constatările sugerează că, deși un copil manifestă un auto-control scăzut, curiozitatea ridicată poate fi, totuși, asociată cu reușite școlare remarcabile, adauga Shah.

Stimularea curiozității poate fi deosebit de importantă pentru copiii din medii socio-economice mai puțin favorizate, mai arată cercetătorii.

Citește și: 

De ce nu putem ține minte tot ceea ce vedem? Iată explicația cercetătorilor

Trei semne mai puțin vizibile că cel mic suferă de intoleranță alimentară! Iată cum să le identifici

Imaginația ne poate aduce succesul! La ce ar trebui să ne gândim când negociem o vânzare sau un parteneriat de afaceri

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.