Ce trebuie să știți despre Avocatul Copilului

-


Instituția avocatului copilului era necesară de multă vreme. Deși există legea protecției copilului și, desigur, există autorități publice care se ocupă de “protejarea” valorilor umane ce se află în minoritate, totuși, anumite drepturi, a considerat leguitorul modern, pot fi apărate mult mai bine printr-o instituție de centru, precum aceea a Avocatului Copilului.

Legea 9/2018 modifică legea 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului și adaugă un nou atribut, respectiv – Avocatul Copilului.

Sigur, se nasc o serie de întrebări și încercăm să răspundem în litera legii pentru a apropia această nouă instituție, de beneficiarii săi, COPIII, pe de-o parte, dar și părinții, care trebuie să cunoască noile reglementări, pentru a putea să-și apere de abuzuri copiii.

Cui se adresează avocatul Copilului?

Observăm din lege că domeniul privind apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului este coordonat de un adjunct al Avocatului Poporului, denumit în continuare Avocatul Copilului. Avocatul Copilului, deci, se află sub coordonarea Avocatului Poporului.

Instituția în sine  acționează în scopul promovării și protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, susține și încurajează respectarea și promovarea drepturilor copiilor, în condițiile prezenței legi, respectiv ale Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 În concret, instituția avocatului poporului a fost modifică iar avocatul copilului are o serie de atribuții după cum urmează –

Soluționează sesizările individuale făcute de copii sau de reprezentanți ai acestora în legătură cu acțiunile instituțiilor publice din domeniul sănătății, educației, protecției speciale a copilului, din domeniul aplicării măsurilor privative și neprivative de libertate prevăzute de Legea  286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, privind răspunderea penală a minorilor, precum și ale oricăror instituții a căror activitate este incidentă domeniului protecției și promovării drepturilor copilului;

 Ce măsuri poate lua instituția Avocatului Copilului dacă primește o sesizare?

 Astfel, tragem concluzia că leguitorul îl responsabilizează pe minorul până în 18 ani și îi pune la îndemna o serie de instrumente ce îl pot proteja, permițându-i să SESIZEZE o instituție a statului, atunci când drepturile sale nu sunt respectate.

b)soluționează orice sesizare în legătură cu încălcarea unuia sau mai multor drepturi ale copilului;

c)promovează drepturile copilului în rândul copiilor și adulților;

d)colaborează cu structurile formale ale copiilor și, în măsura în care consideră necesar, sesizează autoritățile competente;

e)formulează propuneri de măsuri menite să încurajeze participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc;

f)elaborează studii cu privire la exercitarea și respectarea drepturilor copilului și recomandă, dacă este cazul, măsuri pentru respectarea drepturilor copilului la nivel de politici publice și la nivel legislativ, inclusiv prin întocmirea de rapoarte speciale

g)efectuează vizite inopinate de control, din oficiu sau la cerere, împreună cu reprezentanții Mecanismului Național de Prevenire a torturii în locurile de detenție, la centrele educative sau de detenție în care minorii execută măsurile privative de libertate prevăzute de Legea  286/2009, cu modificările și completările ulterioare, în domeniul răspunderii penale a minorilor, la persoanele însărcinate cu supravegherea și îndrumarea minorilor aflați în executarea măsurilor neprivative de libertate prevăzute de Legea nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare, în domeniul răspunderii penale a minorilor, la centrele de plasament, locuințele de tip familial, asistență maternală și plasament familial în care minorul este plasat ca măsură de protecție specială prevăzută de Legea nr. 272/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la familia extinsă, precum și la spitalele de pediatrie;

Cunoaștem că și minorii pot fi încarcerați în centre de reeducare sau detenție. În decursul timpului s-a constatat că singurii care aveau acces în aceste centre pentru a le proteja interesele, erau de fapt cei de la protecția copilului însă fără un atribut DIRECT și desigur avocatul Poporului alături de protecția socială.

Pentru prima dată, este înființată această instituție, ce are drept atribut și vizitarea spitalelor de copii, tocmai în scopul protejării intereselor lor.

h)sesizează de îndată, din oficiu sau la cerere, organele de urmărire penală atunci când constată existența unor indicii privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală împotriva copiilor.”

(11) Avocatul Poporului asigură apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului prin mijloace specifice prevăzute de prezenta lege prin domeniul privind apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului sau, după caz, prin Mecanismul Național de Prevenire.”

Concluzionând, o asemenea măsură vine și protejează interesele minorului în relația sa cu autoritățile publice în particular și în general apară interesele acestuia în raport de posibilele abuzuri la care poate fi supus minorul.

Av.drd. Cuculiș Adrian

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.