Ce urmăreşte Liviu Dragnea prin subordonarea politică a instituţiilor statului

-


Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a demarat în forţă operaţiunea de subordonare politică a instituţiilor cheie din statul român cu ajutorul interpuşilor săi. Prin intermediul acestora, Dragnea îşi asigură liniştea şi controlul, încălcând norme şi proceduri parlamentare. “Și îmi asum, dragi colegi, asta. Dacă vreți să mă pedepsiți, puteți să mă pedepsiți”, a declarat Liviu Dragnea. Contactat de către Jurnalistii.ro, politologul Stelian Tănase susţine că gruparea condusă de şeful social-democraţilor doreşte să obţină întreg controlul instituţional pentru monopolizarea resurselor statului.

Plenul reunit al Parlamentului l-a validat, miercuri, cu 275 de voturi pentru şi 95 împotrivă pe Mihai Busuioc, cunoscut drept “omul lui Dragnea” la şefia Curţii de Conturi, pentru un mandat de 9 ani. Acesta a ajuns în atenţia jurnaliştilor în iunie în timpul operaţiunii de debarcare a Cabinetului Grindeanu, când a refuzat să contrasemneze ordinal premierului, prin care  dispunea eliberarea sa din funcţia de secretar general al Executivului. Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, în perioada în care Liviu Dragnea conducea această instituţie, şi a ocupat în două rânduri funcţia de director general al Agenţiei de Cadastru Imobiliar.

Fostul  primar al municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc este noul director general al Loteriei Române, începând de miercuri, potrivit unui comunicat de presă al companiei. El este fost consilier al ministrului de Finanţe, Viorel Ilie dar şi al actualului ministru, Ionuţ Mişa.

Ofensiva lui Dragnea a continuat, miercuri, la Comisia de Cultură a Senatului unde s-a modificat legea de funcţionare  Agerpres, pentru a se forţa schimbarea directorului general, Alexandru Giboi. Acesta a declarat că PSD subordonează politic Agerpres şi permite demiterea directorului general printr-un vot parlamentar, fără a se aduce în discuţie şi alte criterii de evaluare decât cele politice.

Politologul Stelian Tănase:

“Eu cred că politizare este un termen prea rafinat. Eu aş spune controlul instituţiilor de către Dragnea şi clanul lui. Nu este politizare, ci mafiotizare. Partidele politice sunt nişte clanuri, care urmăresc să controleze resursele. Când spui politizare ne gândim că partidele vor legi mai bune, dar nu este cazul României. Politizare  instituţiilor se face şi-n Occident, când partidele îşi pun oameni din resursele lor, inclusiv la BBC de cine câştigă alegerile. Dar acolo dacă aceştia greşesc, nu mai sunt votaţi…dar nu este cazul României. La noi, partidele politice sunt organizate precum clanurile mafiote, şi încearcă să controleze toate structurile acolo unde li se permite. De unde şi bătălia pe legile Justiţiei. Grupul Dragnea vrea să controleze tot. Şi pentru aceasta a pus oameni pe care i-a fidelizat. El face la fel peste tot, pentru că nu are nicio jenă. Totul este la vedere. Dacă PSD ar fi fost occidentalizat, nu era nicio problemă. PSD e neobolşevic şi  face o politică putinisto-erdoganistă pe clan, pe moguli, pe mafie. De aceea nu este politizare, ci mafiotizare. Dragnea vrea să controleze resursele României”.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că la şefia Curţii de Conturi nu trebuie să existe oameni dependenţi politic.

“Știu că sunt colegi de partid de-ai mei care poate sunt supărați că eu n-am dat curs la o negociere politică și să discutăm și în partid. Și îmi asum, dragi colegi, asta. Dacă vreți să mă pedepsiți, puteți să mă pedepsiți. Dar vreau să vă spun ceva — cel mai important lucru este ca acești oameni și următorii doi care vor veni să nu aibă nicio dependență politică. Pentru că ei nu trebuie să facă ceea ce au făcut alții de dinainte, inclusiv membrii PSD — ca să lăsăm asta cu membrii PSD care au făcut pentru PSD și împotriva altora. Este important ca ei să înțeleagă — și asta îi rog — depinde de fiecare dintre ei dacă vor înțelege pentru ce au fost susținuți”, a declarat

La rândul său, vicepreşedintele PNL Florin Cîţu l-a acuzat, miercuri, pe  Liviu Dragnea, că politizează Curtea de Conturi ca ”să poată fura în linişte şi să nu răspundă penal”.

”Dragnea înscrie Curtea de Conturi în PSD. Dragnea nu se mai ascunde şi nu mai are rabdare. PSD şi Dragnea nici măcar nu mai vor să păstreze aparenţele unei democraţii în România. Astăzi sunt audieri importante pentru PSD în Parlament. Curtea de Conturi se înscrie în PSD. În doar 10 luni PSD a înrolat CCR, ASF şi acum CC. Urmează BNR (90% în barca PSD deja) şi DNA. Ahh, uitasem, şi Consiliul Concurenţei a depus armele de bună voie şi deja se face util cârmaciului. PSD are două obiective:1. Să poata fura în linişte şi să nu răspunda penal. Aici Curtea de Conturi şi CCR au cel mai mare rol. 2. Să strivească orice urmă de opoziţie politică, a societăţii civile şi a sectorului privat. Aici ASF, BNR, şi Consiliul Concurenţei, ANAF sunt institutiile pe care PSD le va arunca asupra celor care se opun dictaturii PSD-iste”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.

Citeşte şi: Ziua cea mai socialistă

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *