Ce urmărește Trump prin războiul comercial dintre SUA şi China

-


China se străduieşte să devină puterea ce va domina secolul XXI, însă este mult prea devreme pentru a afirma că acest fapt se va și întâmpla. Desigur, cine va conduce lumea în viitor va avea o influență deosebită asupra României și, din acest punct de vedere, îmi voi permite să fac o scurtă analiză, bazată de această dată pe studiul resurselor energetice și a comerțului internațional.

Trebuie menționat, în primul rând, că actuala putere care domină planeta, SUA, nu se va lăsa ușor întrecută. Războiul comercial tarifar dintre SUA și China este doar vârful aisbergului dintre cele două puteri concurente.

Mai trebuie specificat că depășirea SUA de către China, dacă se va întâmpla, va avea cu totul alte consecințe decât depășirea Imperiului Britanic de către SUA, din prima parte a secolului XX. Englezii și americanii se aseamănă până într-acolo încât deseori sunt pomeniți ca anglo-americani, iată carevasăzică un cuvânt ce strânge în el două familii aproape identice ce au predat în liniște una alteia ștafeta conducerii globale. Nu același lucru se va întâmpla cu China: o țară și un popor complet difertite, dintr-un continent diferit.

În principiu, China își bazează viitorul său pe inițiativa „Belt and Road” și planul „Made în China 2025”.

Despre „Belt and Road” este clar: aceasta va fi aorta de export a planetei. Ce produse se vor exporta aici? Evident, cele produse în „Made în China 2025”. China speră deci să devină magazinul lumii.

Gurile rele ar spune că este deja acest lucru, însă planurile Partidului Comunist din Beijing par a nu se mulțumi cu ziua de astăzi. Planurile Chinei împing lumea spre o nouă ordine mondială, „Belt and Road” și „Made în China 2025” incluzând 30% din cifra de afaceri a comerțului internațional și implicând mai mult de jumătate din populația planetei.

„Belt and Road” dorește să conecteze China cu 65 de țări care au peste 30% din PIB-ul planetei și 75% din toate rezervele energetice ale lumii. China investește sute de miliarde de dolari pentru cele două inițiative ale sale, iar acest model soft power câștigă adepți la nivel global. Ea caută astfel supremația la nivel global fără zgomot și fără conflict armat. Pur și simplu, cumpără influență și investește în statele care sunt dispuse să intre în zona sa de influență.

Ce-i drept, creșterea dominanței chineze a fost ajutată și de un șir de greșeli de politică externă ale Washingtonului, care nu a acordat suficientă importanță strategiei Beijingului, oferind premise pentru creșterea influenței statului asiatic pretutindeni.

Este posibil însă ca SUA să dorească să împingă China într-un soi de cursă a înarmării în care să o învingă având în vedere potențialul și experiența uzinelor de armament americane. Astfel, în 2018, în Strategia Națională de Apărare, Washingtonul indică Republica Populară Chineză ca pe o amenințare de securitate. Decizia de a se retrage din tratatul privind forțele nucleare intermediare pare că a avut în vedere în principiu China, care nu făcea parte din tratat și a fost liberă să își dezvolte armament ce putea pune în pericol forțele armate ale SUA.

Revenind la partea economică, există temerea că această creștere a taxelor la import nu va aduce producția acasă din China în SUA și, implicit, nu va duce la creșterea semnificativă a locurilor de muncă pentru americani, forțând companiile americane să se mute în alte zone cu forță de muncă ieftină cum ar fi Asia de Sud-Est sau chiar Africa.

Fără un acces la cumpărători din China, proiectul SUA privind exportul de gaz este mult mai puțin grandios, chiar dacă americanii negociază chiar în aceste momente acorduri de export al gazelor cu Europa și Japonia.

Aceste temeri sunt nefondate tocmai datorită vremurilor pe care le trăim: un muncitor chinez, chiar și unul african, este mult mai scump azi decât un robot. Iar acest utilaj poate fi instalat în SUA. Desigur, ultratehnologizarea fabricilor americane nu este o veste bună pentru muncitorul american, însă cel puțin scutește antreprenorul american de curiozitățile de ordin tehnico-științific ale serviciilor de informații ale Chinei.

Acum, cum am promis, trebuie să discutăm puțin și despre contextul energetic al luptei dintre SUA și China. După cum se știe, China prezintă cea mai mare creștere a consumului de gaze pe plan mondial și cineva trebuie să o „hrănească”. În mod ideal, această sarcină ar conveni SUA care, odată cu exploatarea „zăcămintelor de șist”, a devenit cel mai mare exportator de petrol și gaze al lumii.

Evident însă că, pentru a accesa robinetul american, China ar pune niște condiții greu de digerat pentru SUA. Însă, în zona energiei, puține lucruri par a fi mai importante pentru Washington decât acela de a domina exportul de gaze al viitorului. Iar fără un acces la cumpărători din China, proiectul SUA privind exportul de gaz este mult mai puțin grandios, chiar dacă americanii negociază chiar în aceste momente acorduri de export al gazelor cu Europa și Japonia. Trebuie remarcat că, în cazul unui refuz al importului gazelor americane, China va atrage și mai mult în sfera sa de influenţă ceilalți mari exportatori de gaze ai lumii: Rusia, Iranul și Qatarul.

Într-un final, deși mulți prevestesc că de la Beijing se va conduce planeta, prefer să mă încadrez în tabăra scepticilor, care sunt la fel de numeroși. Asta deoarece socotim că transformarea Chinei e autolimitată din rațiuni politice, iar dacă, dimpotrivă, drepturile omului vor fi în sfârșit respectate, China va părăsi din punct de vedere semantic teritoriul asiatic și se va integra în ceea ce noi numim occident.  Adică, în cel mai rău caz, China se va globaliza mai degrabă decât umanitatea să se „asiatizeze”.

Citește și:

Soarta Ucrainei în filmul lui Zelensky. Va reuși Rusia să prindă rolul de regizor?

Trump nu mai tolerează amenințările Iranului. Noi bombardiere B-52, la baza Al Udeid din Qatar

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.