Ce urmează pentru Kovesi. Explicațiile președintelui Comisiei LIBE

-


Preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes (S&D), a declarat, miercuri seara, la Antena 3, că, în negocierile pentru numirea procurorului-şef european, Parlamentul European şi Consiliul sunt parteneri egali şi că nu contează ce diferenţă s-a înregistrat între candidaţi la voturile din cele două organisme, informează News.ro.

Claude Moraes a precizat că, într-adevăr, negocierea va fi grea şi sensibilă, pentru că opţiunea Parlamentului este diferită faţă de cea a Consiliul, dar se va ajunge la un consens.

„Ştiu că spuneţi că votul statelor membre a fost important şi a venit înaintea votului nostru, dar putea să fie şi invers. A fost o chestiune de potrivire de timp, nu a fost un motiv pentru acest lucru, a avut de-a face cu programul nostru. Votul lor este egal cu votul nostru. Noi suntem egali. Ei au votat, noi am votat şi cu asta s-a terminat povestea“, a explicat preşedintele Comisiei LIBE, întrebat despre importanţa votului din COREPER.

„Atât Consiliul, cât şi Parlamentul European vor fi parteneri egali în această negociere. Este adevărat că la statele membre candidatul francez a fost foarte mult înainte şi la noi a fost foarte mică diferenţa dintre candidaţi, dar în negociere, o negociere matură, nu se va spune, nu se va uita nimeni la asta. Vom vedea care este cel mai bun candidat. Nu va fi simplu, există o diferenţă între cum s-a votat, dar asta este democraţia, aşa vrem să se întâmple voturile”, a adăugat Moraes.

El a explicat că, în cele din urmă trebuie să existe un consens şi negocieri: „Trebuie să negociem matur. (…) Democraţia nu este perfectă şi nici această situaţie nu este perfectă. (…) Membrii Consiliului sunt din statele membre, dar nu e partea aleasă a Uniunii Europene. Nu trebuie să subestimaţi ceea ce poate face Parlamentul într-o negociere”.

Moraes a mai spus că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Parlamentului European în care a precizat care a fost rezultatul votului din Comisia LIBE, iar acum acesta va decide în continuare cine va fi negociatorul pentru Parlamentul European.

La votul din Comisia LIBE, Laura Codruţa Kovesi a obţinut 26 de voturi, Jean-Francois Bohnert (Franţa) a obţinut 22 de voturi, iar Andreas Ritter (Germania) – un vot.

Marţi seară, în Comsia CONT a avut loc un vot consultativ, al cărui rezultat a fost: Laura Codruţa Kovesi (România): 12 voturi; Andreas Ritter (Germania): 1 vot; Jean-Francois Bohnert (Franţa): 11 voturi.

Săptămâna trecută, în COREPER, reprezentanţii statelor membre au dat de asemenea un vot: Jean-Francois Bohnert – 50 de voturi, Laura Codruţa Kovesi şi Andreas Ritter – câte 29 de voturi.

Citește și: Fotografia Zilei


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.