Ceapa și beneficiile sale extraordinare pentru sănătate

-


Diminuarea durerii și grăbirea vindecării rănilor sunt două dintre beneficiile consumului de ceapă, adică a acelei legume banale indispensabile din bucătărie, dar pe care o evităm să o consumăm crudă din cauza mirosului înțepător. Însă ceapa are multiple beneficii, mai ales în caz de răceală și în diabet.

Ceapa este un antibiotic natural folosit intens în trecut mai ales în perioada rece dominată de răceli și viroze. Puterea antibiotică a cepei nu este la fel de puternică precum cea a usturoiului. Însă are și acțiune sedativă, emolientă, antiinflamatoare – de efect pentru gută şi artrită, antiseptică – luptă împotriva bacteriilor, inclusiv E. Coli şi Salmonella, infecţiilor de la nivelul tractului urinar, antimicrobiană – de ajutor în constipaţie şi balonări.

Scade glicemia în diabetul de tip 2

Consumul a 100 de grame de ceapă roșie pe zi ajută la reducerea zahărului din sânge în cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. La această concluzie au ajuns nutriționistul Sarah Brewer și dieteticianului Juliette Kellow, autoarele cărții „Mânânci mai bine, trăiești mai mult”

A fost evident că ceapa roșie crudă a produs efecte de scădere a zahărului din sânge, astfel încât ar putea fi utilizată ca supliment alimentar în managementul diabetului de tip 1 și de tip 2”, susțin autoarele, care-și bazează afirmațiile pe un studiu din 2010, publicat în revista Environmental Health Insights, care a constatat că pacienții cu diabet zaharat care au mâncat 100 de grame de ceapă roșie au observat o reducere a glicemiei în doar patru ore.

Doboară răceala

Pasul 1
Se curăță și se taie ceapa, de preferință ceapa roșie, în felii subțiri. Toate tipurile de ceapă au proprietăți medicinale și ajută în caz de răceli, dar ceapa roșie are cel mai înalt nivel de quercetin, un flavonoid bogat în antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi și inhibă producția de histamine.

Pasul 2
Așează feliile de ceapă într-un castron și toarnă miere peste ele până le acoperi complet. Mierea va reduce din gustul înțepător al cepei, dar în același timp ceapa va potența beneficiile mierii ca supresor natural al tusei.

Pasul 3
Pune această compoziție în frigider peste noapte și mănâncă-le dimineața. Orice miere rămasă după ce a fost infuzată cu proprietăți de ceapă poate fi de asemenea consumată.

Pasul 4
Pentru a te menține sănătos, consumă zilnic ceapă, de preferat crudă. Ceapa poate fi adăugată la aproape orice fel de mâncare savuroasă și unele dulci. Scopul este de a ingera cât mai multe cepe crude posibil pentru a vă trata starea fără a vă compromite dieta.

În cazul durerilor de gât, se recomandă tinctura (o linguriţă înaintea fiecărei mese), iar extern cataplasme cu ceapă coaptă aplicate calde.

Sucul proaspăt de ceapă este un real ajutor în cazul arsurile minore sau ciupiturile de insecte, grăbind vindecarea şi regenerarea ţesuturilor. În cazul durerii, ceapa trebuie consumată crudă, zilnic ca adjuvant pe lângă medicamentele alopate.

Citește și: Cum să rezistăm exceselor culinare de Sărbători. Sfaturile unui nutriţionist


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.