Ceaușismul vs Coronavirusul

-


Un bărbat din Maramureș care s-a întors din China s-a autoizolat la domiciliu și este monitorizat de autoritățile medicale. Cel mai probabil, mai în glumă, mai în serios, maramureșeanul nostru închis în propria casă și-a luat deja la ora asta câteva doze bune din remediul românesc atât de ironizat pe social-media: palinca. La mii de kilometri distanță de Maramureș însă, un chinez blocat în propriul apartament din cauza epidemiei de coronavirus a alergat o cursă de 50 de kilometri în sufragerie, făcând 6.250 de ture pe „pista” amenajată în jurul a două mese mari, pentru că „nu mai suporta să stea jos”. Iată așadar că mica-marea diferență dintre români și chinezi, la boală se cunoaște: noi mereu stăm, ei aleargă tot timpul.

Aceasta nu poate fi însă neapărat o calitate, căci proverbul românesc ,,să te ferească Dumnezeu de prostul harnic’’ este cât se poate de adevărat. Desigur, nu putem acuza în mod expres chinezii de prostie. Dar faptul că în anul 2020 ei acceptă în fruntea lor pe cineva care și-a auto-rezervat funcția de ,,președinte pe viață’’ ne îndeamnă să avem oarece rezerve.

Revenind la subiect, chinezii sunt, într-adevăr, harnici: au reușit să pună 56 de milioane de oameni în carantină, au construit două spitale în zece zile, folosesc pe scară largă recunoașterea facială pentru a depista persoanele contaminate ,,fugitive’’, au nenumărate drone ce ordonă oamenilor să poarte masca și-i îndeamnă să se întoarcă acasă șamd. Majoritatea dintre noi am fost fascinați de realizările Beijingului și prea puțini am mai avut răgazul de a face o paralelă între aceste știri bombastice împărtășite lumii de către China comunistă și cele împărtășite de către România anilor 80 (construcția Canalului Dunăre-Marea Neagră, Metroului, Casei Poporului șamd).

Fără îndoială că exista atunci, în anumite părți ale globului, o admirație pentru ,,organizatorul și constructorul’’ Ceaușescu. Și fără îndoială că, dacă acesta ar mai fi condus și astăzi România, datorită poziției noastre geografice n-am fi putut rămâne în izolarea Coreei de Nord și până la urmă dictatorul sau fiul său s-ar fi dedulcit la bucuriile capitalismului. Și noi am fi avut ca și azi telefoane mobile, mașini străine, mâncare din supermarket, excursii în afară și chiar dreptul de a face afaceri. Cu toate acestea, pe oricare dintre noi care ar fi formulat în anul 2020 chiar și cea mai mică acuzație împotriva PCR, repede l-ar fi luat duba…

Revenind la „mărețele” măsuri luate de China, dar privindu-le cu o atenție hârșâită de comunismul românesc, ne putem da seama că acestea sunt făcute nu pentru a ajuta, ci mai întâi pentru a demonstra forța partidului (și binențeles, pentru a ascunde inerția sa decizională).

Să le luăm pe rând:

China se laudă cu izolarea a 56 de milioane de oameni. Bun! Ea însă ascunde faptul că, din cauza inerției decizionale tipică unui partid comunist, care pierde mai întâi timp gândidu-se cum să mușamalizeze o problemă, pentru a nu distruge mitul infailibilităţii marxismului, carantina a fost declarată prea târziu, după ce mai bine de 5 milioane de persoane părăsiseră deja Wuhan-ul.

Mai mult, autorităţile au făcut acest lucru fără să se asigure în prealabil că populaţia are destule alimente, medicamente şi personal medical. Vă mai amintiți de mândria lui Ceaușescu când acesta declara că România și-a plătit datoriile externe? El nu menționa și faptul că acest lucru, întâmplându-se într-un timp prostesc de scurt, s-a făcut și pe baza lipsirii poporului român de hrană, căldură, lumină și toate cele. Și mai ales uita să menționeze că aceste datorii au fost făcute în anii 60 și 70 tot de el, pentru a construi o industrie care, până la urmă, în general, s-a dovedit nerentabilă. Așa cum „nerentabile” sunt și cele două spitale care, probabil, lipsite și ele de toate cele și asaltate de zeci de mii de muribunzi, au servit doar pentru propagandă, adică pentru a arăta lumii că Partidul Comunist poate construi un spital în trei zile.

Desigur, mulți se vor întreba oare ce anume ar fi putut face în plus o țară democrată. La urma urmei, cine ar fi putut face mai mult decât China, care a ridicat în aer, la un singur semn, cupele a mii de excavatoare? Acestea sunt întrebările celor ce nu cunosc că o democrație nu lucrează cu forța, ci cu finețuri infinit mai productive și utile societății.

În primul rând, într-o democrație autentică, medicul acela chinez care a sesizat coronavirusul încă de anul trecut nu ar mai fi fost amendat și intimidat, ci dimpotrivă, având libertate de expresie totală, ar fi putut alerta colegii și apoi presa. Care ar fi pus presiune pe autoritățile locale și apoi naționale. Care astfel ar fi luat măsuri cu cel puțin o lună înainte. Și astfel nu ar mai fi fost nevoie nici de spitale construite în stil heirupist și nici de zeci de milioane de oameni închiși fără hrană în orașe-temniţă.

Iar toate aceste adevăruri devin astăzi cunoscute și asumate de sute de milioane de tineri chinezi. Și această înțelegere a lor ne duce spre o singură concluzie probabilă: după ce vor scăpa de coronavirusul Wuhan, chinezii vor încerca în timp să scape și de virusul comunist.

Citește și:

Coronavirusul va ucide Partidul Comunist Chinez?

O fostă mare campioană olimpică, despre Simona Halep: „Nu are nevoie de presiune pentru a câştiga”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.