Cele două copilării din România

-


În România, ca în multe alte țări, se lărgește falia dintre păturile sociale. Așa cum au prezis mai mulți oameni deștepți înaintea noastră, în curând o să ne ghetoizăm financiar. Și apoi fizic. Bogații nu vor mai putea respira aerul celor care n-au trei mașini în fața casei. Asta dacă trei mașini n-o să devină simbol al sărăciei.

Copilăria, în România, a devenit un pariu cu viața. Nu neapărat în sensul că mori imediat ce ai apărut, dar te prăpădești cu zile încercând să exiști. Și dacă ne uităm de foarte de sus, o să vedem că primii 18 ani din viața de român împarte oamenii în două tabere distincte, cu o mică zonă gri, un purgatoriu financiar unde se face un efort uriaș și o echilibristică la înălțime fără plasă de siguranță.

Repet, toate acestea nu conturează doar România, dar suntem și noi parte din această horă.

Trăim vremuri când cel mai celebru vlogăr român își permite la 18 ani un automobil rachetă și luxul la care mulți alții nici nu visează. Evident că-i libertatea lui să facă ce vrea cu banii munciți de el și nici măcar nu trebuie să-l preocupe faptul că alți tineri au pielea mai tăbăcită pe mâini decât tapițeria din noua lui mașină. De asemenea, faptul că în bazarul Youtube se zvonește că Selly e rudă de sânge cu Keith Richards nu trebuie să ne intereseze. Ăsta-i praf în vânt…

Selly nu e o excepție. 

Țara are o minoritate de copii bogați cum nu și-a imaginat nimeni până azi. Până acum nu-i vedeam, fiind captivi în propria bulă de opulență. Grație rețelelor de socializare, am putut să descoperim adevărata dimensiune a opulenței prepubere.

De partea cealaltă a zidului, avem o copilărie tristă. Demnă de filme românești premiate internațional. Vreo 27% dintre români au toaletele în fundul casei, printre ei și mulți copii. 

21% dintre copiii din România trăiesc în deprivare materială severă. Atât de săraci, încât nici măcar nu știu cum arată mâncarea bună, cu atât mai puțin să și-o permită. Căldura e un concept, hainele sunt o pomană. Dacă n-am avea sărbătorile creștine, unii dintre ei n-ar vedea nici hainele și mâncărurile alea.

Peste 150.000 de copii români merg flămânzi la culcare în timp ce alții se ghiftuiesc de parcă se pregătesc singuri de ignat. Astea sunt antitezele vieții.

Nu-s de ieri, de azi, dar te-ai aștepta ca până azi să se facă ceva mai mult pentru bunăstarea generală. Din păcate, falia se adâncește. 

Copilăria în România e îngrozitoare dacă n-ai avut noroc la loteria genetică. Și sunt îngrozitor de mulți perdanți. „Bine” că există cinismul, altfel ne-ar distruge empatia! 

Citește și:

Noi dezvăluiri ale ministrului de Interne despre 10 August 2018

Puterea fiecăruia de a schimba ceva începe cu un vot


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.