Cele mai frecvente greșeli gramaticale. Mulți români pierduți între „care” și „pe care”

-


Datorită rețelelor de socializare, unde cei cu o gramatică precară se deconspiră, vorbirea corectă poate deveni din nou la modă. Există mulți români care măcelăresc limba română, iar ceea ce este foarte trist e faptul că unii dintre ei ne și conduc. Greșelile de exprimare sunt multe, iar primul pas pentru a le corecta este conștientizarea lor.

Așază sau așează? Verbul «a aşeza» se scrie, la persoana a treia, «aşază», nu «aşează». Prin urmare, ei se așază, nicidecum ei se așează.

Veți sau ve-ți? Niciodată să nu scrieți VE-ȚI. Nu există așa ceva în limba română.

Care sau pe care? Este, de departe, cea mai frecventă confuzie care apare în exprimare. Potrivit siteului vorbestecorectgramatical.ro, prepoziția ,,pe” plasată înaintea lui ,,care” indică acuzativul, așadar, vom spune corect: Mâncarea pe care am mâncat-o.

Se va folosi ,,care” atunci când substantivul răspunde la întrebarea “cine / ce?” (este subiect). O altă regulă simplă de aplicat și reținut, atunci când subiectul realizează el însuși acțiunea, prepozița “pe” nu trebuie așezată în fața lui “care”.

Servici sau serviciu? În mod clar, noi mergem la SERVICIU

Verbul cu i, cu ii sau cu iii? „I-ul” nu se folosește în funcție de dispoziția de moment, ci are și el niște reguli bine stabilite. Prin urmare, fii atent, nu fi atentVerbul are o structură, adică un radical, o temă (radicalul + anumite sufixe) la care se adaugă desinențe, adică sunete care indică, la verb, persoana care face acțiunea și numărul. Contextul în care folosim o structură ce conține un verb este, de asemenea, important. Așadar, tu ai grijă să FII fericit, iar despre modul corect în care se folosește „i-ul” învață de la un profesor de limba română. Detalii aici

Lefuri, nicidecum lefe. Pentru că la noi guvernare se face după ureche, în aceste zile s-a tot vorbit de LEFURILE bugetarilor. Într-adevăr, în unele cazuri, în DOOM 2, se acceptă ambele forme de plural (coperți/coperte,  cireși/cireșe, căpșuni/căpșune), dar nu și-n cazul lefurilor.

Ați sau a-ți? O altă confuzie destul de des întâlnită când te aștepți mai puțin. Cu AȚI se formează fie perfectul compus (aţi dus tot greul), fie condiţionalul (aţi fi făcut bine dacă veneați diseară), la persoana a II-a plural, potrivit diacritica.com. A-ți face o prioritate din a stăpâni gramatica sună mai mult decât îmbucurător. Prezenţa cratimei arată că e vorba de persoana a doua singular a verbului.

Iubito sau iubit-o? Înainte de a-i trimite mesajul, asigură-te că ai scris IUBITO. Nu de alta, dar majoritatea femeilor nu fac rabat când vine vorba despre scrierea corectă.

Proprii copii sau propriii copii? A doua variantă este cea corectă: un i din radical (propriu), un i desinenţă de plural (proprii), un i articol hotărât (propriii), echivalent cu -le din propriile.

Va urma

CITEȘTE ȘI:

Învățătorii din România, „cocoșați” de numărul mare de elevi. Dascăl: „Am 31 de elevi, deși am pornit cu 26”

Ai un copil care plânge mult când nu ești lângă el? Așa poate fi ajutat un copil sensibil emoțional

Ce decizie a luat un părinte după ce învățătoarea i-a dictat lista de „cumpărături” pentru… școală


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.