CEO Google: „Inteligenţa artificială trebuie reglementată”

-


Sundar Pichai, CEO al grupului care deţine gigantul american Google, susţine că inteligenţa artificială (AI) este „prea importantă” pentru a nu fi reglementată, din cauza distrugerilor pe care ar putea să le provoace dacă va rămâne nesupravegheată, scrie Agerpres.

Astfel, într-un articol publicat în Financial Times, Sundar Pichai susţine că reglementarea tehnologiei este necesară pentru a preveni faptul ca AI să fie influenţată de diverse prejudecăţi, şi totodată pentru a proteja siguranţa publică şi intimitatea oamenilor.

„Crescând în India, eram fascinat de tehnologie. Fiecare invenţie nouă a schimbat viaţa familiei mele în moduri semnificative. Telefonul ne-a scutit de drumuri lungi la spital pentru aflarea rezultatelor analizelor. Frigiderul ne-a permis să pierdem mai puţin timp pregătind mesele, iar televiziunea ne-a permis să vedem actualităţi din lumea largă şi meciuri de crichet pe care, până atunci, doar ni le imaginam în timp ce le ascultam la posturile radiofonice pe unde scurte”, a declarat CEO-ul Google.

Potrivit acestuia, istoria a demonstrat faptul că virtuţile unei tehnologii nu sunt garantate.

„Totuşi, istoria este plină de exemple despre modul în care virtuţile unei tehnologii nu sunt garantate. Motoarele cu combustie internă le-au permis oamenilor să călătorească dincolo de zonele lor de origine, dar au cauzat mai multe accidente. Internetul a făcut posibil să intri în contact cu oricine şi să primeşte informaţii de oriunde, dar a făcut şi mai uşoară răspândirea dezinformării”, a arătat Sundar Pichai.

În acest context, acesta a dat ca exemplu regulamentele companiei Google în domeniul AI, şi a spus că regulile existente, precum GDPR în Uniunea Europeană, ar putea fi folosite ca fundament pentru reglementarea AI.

„Coordonarea internaţională va fi vitală pentru ca viitoarele standarde globale să funcţioneze. Pentru a ajunge acolo, avem nevoie de un acord în privinţa valorilor principale. Companii precum a noastră nu pot pur şi simplu să creeze o nouă tehnologie promiţătoare şi apoi să permită pieţelor să decidă cum să o folosească. Ne revine implicit nouă sarcina de a ne asigura că acea tehnologie este utilizată pentru a face bine şi este disponibilă pentru toţi”, a adăugat CEO-ul Google.

El a mai spus că fiecare gigant din industria internetului doreşte să lucreze cu ceilalţi concurenţi din acest sector pentru a realiza noile regulamente în privinţa AI.

„AI are potenţialul de a îmbunătăţi miliarde de vieţi, iar cel mai mare risc este acela că ar putea să eşueze în acest obiectiv al său. Asigurându-ne că inteligenţa artificială este dezvoltată într-o manieră responsabilă şi de care să beneficieze toţi oamenii, atunci putem să inspirăm generaţiile viitoare şi să le facem să creadă la fel de mult în puterea tehnologiei ca şi mine”, a adăugat Sundar Pichai.

Google este unul dintre cei mai proeminenţi dezvoltatori de AI – asistentul său virtual, Google Assistant, se bazează pe această tehnologie -, iar compania americană lucrează la o serie de alte produse, precum automobilele fără şofer, care folosesc AI.

Citeşte şi:

Trump, obligat să trimită Senatului argumente scrise împotriva demiterii sale


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.