Adrian Streinu-Cercel: „Dacă am avea o incidență de vaccinare bună, nu am mai vorbi de sezon gripal”

-


Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, susţine că un pacient vaccinat poate contacta virusul gripal însă, în cazul unei persoane imunizate, șansele îmbolnăvirii scad cu 80%.

„E posibil și vaccinat să faci gripă, dar șansa să o faci scade cu 80%. Dacă faci gripă, cu vaccinul făcut, atunci s-ar putea să ai o problemă mai serioasă”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, la Marius Tucă Show.

Potrivit acestuia, simptomele gripei sunt durerea de cap şi febra (39-40 grade).

„Imediat apar durerile de mușchi și de articulații și omul se simte ca și cum ar fi bătut. Aceste simptome culcă persoana la pat. Acestea sunt simptomele gripei. Primul lucru ar trebui să sune medicul de familie și să se izoleze la domiciliu. Îi spune ce să ia, ce să facă, îi rezervă și concediu medical. Dacă lucrurile acestea sunt realizate, atunci nu mai trebuie să se deplaseze nicăieri. Înainte venea medicul de familie acasă. Mai este și acum, nu știu în ce măsură e disponibil în atâtea locuri. Dacă am avea o incidență de vaccinare bună, nu am mai vorbi de sezon gripal”, a adăugat Adrian Streinu-Cercel.

Ultima săptămână a lunii ianuarie a fost caracterizată ca fiind prima săptămână epidemică din sezonul de gripă 2020. Șapte decese au fost confirmate în ultima săptămână.

În acest sens, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat că în săptămâna 20 – 26 ianuarie activitatea gripală a avut un trend crescător, rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate fiind peste 50%.

La nivel național au fost raportate 3.645 cazuri de gripă clinică în toată țara, mai multe cu 7,4% față de aceeași săptămână a anului trecut. Pentru București, numărul total de raportări de gripă clinică, la toate grupele de vârstă, a fost de 1.366, din care 74 au fost confirmate cu laboratorul.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a depășit 102.000, dar este mai mic față de aceeași săptămână a sezonului trecut și mai mare față de săptămâna trecută.

Citeşte şi:

Moartea sănătății din România

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.