Cernobîl, o destinaţie turistică de succes în urma serialului difuzat de HBO

-


Succesul mondial al miniseriei HBO „Cernobîl” a adus o nouă generaţie de turişti în locurile devastate de accidentul nuclear din data de 26 aprilie 1986, scrie Mediafax.

 

Miniseria realizată de postul de televiziune HBO a prezentat momentele tragice din timpul catastrofei nucleare de la Cernobîl. Cele cinci episoade îi are în rolurile principale pe Jared Harris, Stellan Skarsgård şi Emily Watson. Producţia regizată de Johan Renck evidenţiază povestea accidentului şi insistă asupra eforturilor făcute de salvatori, dar şi asupra celor de a reduce efectele exploziei reactorului nuclear de la centrala din Prîpeat.

La scurt timp de la lansare, cu o medie de 9,7 din 10 pe IMDb – din notele oferite de 140.000 de utilizatori ai platformei deţinute de Amazon -, „Cernobîl” depăşea în popularitate serialul cult „Breaking Bad” (9,5), dar şi foarte mediatizatul „Game of Thrones” (9,3), al cărui ultim sezon a decepţionat mulţi fani.

În momentul de faţă, zona care înconjoară centrala este în continuare nelocuibilă pe o rază de 30 de kilometri, dar pe o mică parte din teritoriu a fost permis accesul turiştilor. În ultimele luni, locurile afectate de explozia reactorului de la centrala nuclară din Cernobîl şi cele din Lituania în care a fost filmată în cea mai mare parte miniseria au fost cele mai căutate de turişti.

La rândul său, ghidul oficial al centralei nucleare, Evgheni Goncearenko, a remarcat cu dezamăgire că vizitatorii „nu mai au nevoie de informaţii şi vin aici doar pentru  poze”.

În schimb, directorul centrului de informare din Cernobîl, Aleksandr Sirota, a declarat că mai multe agenţii de turism au început să organizeze vizite în zonele afectate, oferindu-le ca pe un produs „fast-food”. La rândul său, noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat în iulie un decret prin care se încurajează dezvoltarea turismului în zona oraşului Cernobîl.

Agenţiile de turism şi-au adaptat deja ofertele pentru a le arăta turiştilor punctele centrale expuse în miniserie, propunându-le şi activităţi suplimentare, precum caiac-canoe în râurile care înconjoară zona de excludere.

În anul 2017, aproximativ 50.000 de oameni au vizitat oraşul Cernobîl, iar, în 2018, numărul turiştilor a crescut până la 72.000. În prezent, asociaţia operatorilor de turism se aşteaptă ca, în acest an, numărul de vizitatori să fie de aproximativ 100.000.

Evgheni Goncearenko a declarat că au mai fost înregistrate creşteri bruşte ale numărului de turişti după lansarea, în 2012, a filmului de groază american „Jurnalul terorii/ Chernobyl Diaries” şi după integrarea teritoriului, în 2014, în jocul „Call of Duty 4”.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23. El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată. Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Ţările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus şi Rusia.

Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiaţii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate.

Citeşte şi:

România şi explozia de la Centrala Atomo-Nucleară de la Cernobîl. Nicolae Ceauşescu: „Să se ia măsuri, activul de partid să-l mobilizeze, dar să nu se creeze panică (I)”

România şi explozia de la Centrala Atomo-Nucleară Cernobîl. Elena Ceauşescu: „Trebuie să spunem că au apărut și la noi radiații, și vrem să știm ce facem. Nu se poate așa! (II)”

România şi explozia de la Centrala atomo-nucleară de la Cernobîl. Nivelul de radioactivitate „l-a încurcat” pe Nicolae Ceauşescu (III)

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.