Chia, cele mai nutritive semințe din lume

-


De câțiva ani buni, semințele de Chia au invadat și piața de la noi, însă le regăsim cel mai frecvent în rețele raw-vegane. Însă aceste semințe foarte mici sunt adevărate bombe nutriționale pe care ar trebui să le introducem de mai multe ori pe săptămână în alimentație. În limba mayasa, termenul „chia” se traduce prin „putere”. Și pe bună dreptate, pentru că sunt considerate cele mai nutritive semințe de pe Planetă.

Chia, în denumirea științifică Salvia hispanică, este o plantă înrudită cu menta românească. De la ea se utilizează semințele, potrivit healthline.com.

Semințele de chia pot fi albe sau negre, în cazul în care sunt maronii nu sunt încă ajunse la maturitate, adică sunt crude.

1.„Bombe” nutritive

Aztecii și mayașii le-au apreciat pentru capacitatea lor de a furniza energie pe termen lung. În ciuda istoriei lor străvechi, semințele de chia au devenit recunoscute drept superalimente moderne de curând.

28 de grame (două linguri) de semințe de chia conțin:

Fibre: 11 grame.
Proteine: 4 grame.
Grăsime: 9 grame (dintre care 5 sunt omega-3).
Calciu: 18% din RDI.
Mangan: 30% din RDI.
Magneziu: 30% din RDI.
Fosfor: 27% din RDI.

De asemenea, conțin o cantitate apreciabilă de zinc, vitamina B3 (niacină), potasiu, vitamina B1 (tiamina) și vitamina B2.

Această cantitate furnizează doar 137 de calorii și un gram de carbohidrați digerabili. În plus, sunt gluten free.

2. Doldora de antioxidanți

Semințele de chia au un conținut ridicat de antioxidanți. Cel mai important, antioxidanții luptă cu producerea de radicali liberi, care pot deteriora moleculele celulare și pot contribui la îmbătrânire și la boli precum canceul.

3. Aproape toți carbohidrații sunt fibre

28 de grame de semințe de chia conțin 12 grame de carbohidrați. Cu toate acestea, 11 grame sunt fibre, pe care corpul nu le digeră.

Fibrele nu ridică nivelul zahărului din sânge și nu necesită eliberarea insulinei. Deși aparține familiei de carbohidrați, efectele sale asupra sănătății sunt diferite de cele ale carbohidraților digerabili, precum amidonul și zahărul.

Conținutul de carbohidrați digerabil este de numai un gram la 28 grame de semințe, ceea ce este foarte scăzut. Acest lucru face ca chia să fie un aliment cu un conținut scăzut de carbohidrați.

Datorită conținutului ridicat de fibre solubile, semințele de chia pot absorbi de până la 10-12 ori greutatea lor în apă, devenind asemănătoare gelului și „umplând” stomacul.

De asemenea, fibrele alimentează bacteriile prietenoase din intestin, ceea ce ajută la menținerea sănătății florei intestinale.

Semințele de chia devin astfel și cele mai bune surse de fibre din lume.

4. Sursă de proteine 

Conțin aproximativ 14% proteine, ceea ce este foarte mult în comparație cu majoritatea plantelor.

Un aport ridicat de proteine scade pofta de mâncare și s-a dovedit că reduce „gândurile obsesive” despre mâncare cu 60% și dorința de gustare nocturnă cu 50%.

5.OMEGA 3, din belșug. Pot reduce riscul de boli de inimă

Dat fiind faptul că semințele de chia sunt bogate în fibre, proteine și omega-3, acestea pot reduce riscul de boli de inimă.

Studiile pe cobaii șoareci au arătat că semințele de chia pot scădea anumiți factori de risc, incluzând trigliceridele, inflamația, rezistența la insulină și grăsimea de pe burtă. De asemenea, pot crește colesterolul „bun” HDL.

Cu toate acestea, un studiu uman nu a detectat nicio îmbunătățire a factorilor de risc. În schimb, câteva studii arată că semințele de chia reduc semnificativ tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială, ceea ce este un factor de risc important pentru bolile de inimă.

În general, este posibil ca semințele de chia să ajute inima, dar probabil că acestea nu vor avea un efect major decât dacă sunt incluse într-un stil de viață sănătos.

Budincă din semințe de chia

Ingrediente:

  • 6 linguri de semințe de chia
  • 2 căni de lapte
  • 1 păstaie de vanilie
  • 1 lingură de sirop de arțar sau de agave

 

Mod de preparare:

Amestecă într-un bol semințele de chia cu laptele, siropul de arțar și conținutul unei păstăi de vanilie. Acoperă bolul și lasă-l la frigider pentru câteva ore. Este ideal pentru micul dejun or ca desert.

Citește și:

O asistentă medicală a făcut stop cardiac după o tură de noapte


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.