Coronavirusul va ucide Partidul Comunist Chinez?

-


Pe 17 decembrie 2010, un tânăr vânzător de zarzavaturi din Tunisia și-a dat foc din cauza umilințelor repetate la care a fost supus de autorități, gestul acestuia declanșând ceea ce astăzi numim „Primăvara Arabă”, care s-a răspândit – și cu ajutor extern – în spațiul nord-african și Orientul Mijlociu. Cu alte cuvinte, un zarzavagiu a schimbat cândva lumea.  Zece ani mai târziu, soarta medicul Li Wenliang, care a fost umilit de autoritățile chineze pentru că încă din decembrie 2019 ,,răspândea zvonuri’’ despre existența unui nou virus (urmând ca până la urmă chiar el să moară acum câteva zile din cauza acestuia) ne face să ne punem întrebarea: coronavirusul va ucide și Partidul Comunist Chinez?

 

Pe procesul verbal pe care poliția din Wuhan i l-a înmânat acum câteva săptămâni, în miez de noapte (!), medicului Li Wenliang, acestuia i se ordona să înceteze cu zvonurile, iar în dreapta jos se poate zări o ştampilă ce are în centru o stea mare și roșie. Nu există picior de virus, scria în procesul verbal poliția chineză, parte a brațului înarmat al Partidului Comunist Chinez, despre care se știe că știe despre orice, mai bine decât oricine. Partidul știe întotdeauna mai bine!

Dar oare cu această ocazie nu este posibil și ca poporul chinez să știe că, pentru el, o amenințare mai mare decât coronavirusul e tocmai steaua aceea roșie de pe ștampila mai sus amintită?

Căci trebuie menţionat că amploarea tragediei din China acestor zile este amplificată tocmai de problemele de comportament tipice comunismului, și vorbim în primul rând despre o centralizare excesivă în orice domeniu. Nimic nu se poate face fără aprobare de la ,,organele superioare’’, care par a fi autorizate să cunoască inclusiv virusologie. În tot acest timp, apariția celei mai firave forme de descentralizare este ferm combătută, indiferent de consecințe, indiferent de faptul că s-ar putea salva vieți.

Nimic nu trebuie să încalce norma societății comuniste, unde întotdeauna deciziile, oricare ar fi ele, se iau de sus în jos, și nu altfel!

Aceasta a fost de fapt problema principală a medicului Li Wenliang: el a tras un semnal de alarmă ,,privat’’, deci neautorizat de ,,centru’’, aflându-se astfel în afara directivelor partidului comunist. Iar dovada supremă a inflexibilității în acest caz este faptul că autoritățile comuniste ar fi trebuit totuși să accepte o anumită descentralizare în acest domeniu al alertei medicale, având în vedere ceea ce s-a întâmplat tot în China, în 2003, cu virusul SARS.

Se pare însă că puterea de adaptare a Partidului Comunist Chinez este inferioară necesității sale de conducere centralizată, ceea ce, iată, îl face extrem de vulnerabil. Ba chiar îi poate diminua posibilitatea de supravieţuire.

A doua chestiune ce iese în evidență în China acestor zile este o altă obișnuință tipică unui partid comunist: încercarea de mascare a slăbiciunilor generate de supra centralizare prin propagandă.  Comuniștii chinezi folosesc însă propaganda și cenzura fără a înțelege că nu pot ține sub control total o țară care se vrea în mileniul trei. Nu poți interzice (chiar și prin tehnologii sofisticate) accesul chinezilor la tehnologie, sau îl poți interzice, dar arunci economia Chinei înapoi cu câteva decenii, adică atunci când nu conta.

Miliardul de chinezi a început să murmure. Cenzorii statului nu mai reușesc să țină sub control potopul de dezgust de pe internet, provocat de tentativele Partidului Comunist Chinez de mușamalizare a răspândirii virusului. Una dintre primele ținte ale ridiculizării publice a fost chiar demnitarul comunist din sectorul sănătății trimis de la Beijing pentru a liniștii cetățenii cum că boala poate fi prevenită și controlată.

El însuși s-a îmbolnăvit și a devenit astfel un simbol al incompetenței și minciunii guvernului. De altfel numeroși intelectuali au riscat  în aceste zile arestul, denunțând eșecul Partidului Comunist din perspectiva legitimității prin performanță. Cenzorii comuniști sunt incapabili să facă față revărsării de revendicări din mediul online: poporul chinez vrea să se exprime liber.

Coronavirusul a devenit, deci, Cernobîlul Chinei și poate de azi înainte nu ar trebui să ne mai întrebăm dacă acest stat va face implozie, ci când se va întâmpla acest lucru. Comuniștii chinezi au încercat să cucerească lumea prin intermediul banilor, tot astfel cum sovieticii au crezut că pot s-o stăpânească prin intermediul bombelor nucleare.

Nici Moscova, nici Beijing-ul, nu au înțeles că nici arma nucleară și nici măcar banul nu valorează nimic, atâta vreme cât nu sunt dublate de libertate.

Citeşte şi:

Parchetul General a clasat dosarul caselor preşedintelui Iohannis


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.