China, vecina României

-


China face eforturi din ce în ce mai mari pentru a-și consolida influența în Balcanii de Vest. Având în vedere dorința SUA de a investi politic, economic și militar în Inițiativa celor Trei Mări, poate fi privită această acțiune a Chinei ca o lovitură împotriva SUA, pentru a ,,scoate’’ din inițiativa amintită cea de-a treia mare (Adriatica)?

Ce anume s-ar ascunde în spatele acestei stategii? O încercare a Chinei de a mai atenua presiunea pe care americanii încearcă să o pună în Pacific, obligându-i pe aceștia să se ,,bată’’ cu Beijingul tocmai în Balcani? Au ales întâmplător chinezii tocmai acest teritoriu, numit ,,butoiul de pulbere al Europei’’? Și ce consecințe ar fi pentru România, având în vedere că aceste lucruri se întâmplă atât de aproape de noi? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări în următoarele rânduri.

Dacă în urmă cu un deceniu China nu avea investiţii majore în statele din Balcanii de Vest, azi Beijingul se situează printre investitorii economici de top. Acţiunile Chinei au cunoscut o intensificare majoră în special între 2015 şi 2017, mai ales în infrastructura din Serbia, Albania, Macedonia de Nord și Muntenegru. Începând cu anul 2015, China a creat inclusiv un fond de investiţii de 10 miliarde de dolari pentru finanţarea a diverse proiecte în această parte a Europei. Pe lângă crearea acestui fond de investiţii, Beijingul a format și un secretariat care să faciliteze cooperarea cu țările din zonă şi a încurajat comerţul cu aceste state. 

Exploatarea pieței Uniunii Europene, un miraj pentru Beijing

Ce-i drept, Beijingul a fost atras și de mirajul exploatării pieței Uniunii Europene, în ipoteza integrării statelor din Balcanii de Vest în UE, gândindu-se că această regiune poate fi pentru companiile chinezesti un pod de legătură cu principalele pieţe ale UE. În acest context este așteptat ca infrastructura de transport finanţată de China în Balcanii de Vest să realizeze conexiunea cu porturile, capitalele şi alte noduri economice vitale ale UE. De asemenea, China consideră regiunea Balcanilor de Vest ca fiind una care oferă oportunitatea pentru relocarea unor capacităţi de producţie aproape de UE. Acest fapt este viabil pentru Beijing, deoarece această zonă încă se confruntă cu o instabilitate ridicată, așadar este dispusă să adopte orice parteneri de afaceri ce acceptă anumite riscuri.

În ceea ce priveşte punerea în aplicare a proiectelor, Serbia se dovedeşte a fi partenerul de nădejde al Chinei din zonă. Beijingul a investit deja peste 1 miliard de dolari în Serbia, aceste resurse financiare fiind mai ales sub formă de împrumuturi pentru finanţarea unor proiecte de infrastructură şi energetice. China a semnat inclusiv un acord pentru construcția unei căi ferate Belgrad-Budapesta pentru trenuri de mare viteză. Trebuie specificat și faptul că, în perioada 2005-2016, comerţul dintre China şi Serbia s-a triplat, însă relaţia dintre cele două state este una profund dezechilibrată: China exportă în Serbia în valoare de 1 miliard de dolari, Serbia exportă în China în valoare de 1 milion de dolari! 

Aceeaşi implicare a Beijingului o vedem și în Muntenegru. China modernizează un segment al căii ferate care leagă oraşul Bar (Muntenegru), port la Marea Adriatică, cu Belgradul (Serbia) și construiește o autostradă între Muntenegru şi Albania. Iar în Bosnia şi Herţegovina, construcţia unei autostrăzi este finanţată tot prin împrumuturi acordate de China, care mai investește și în două centrale termice pe bază de cărbune, una în Stanari (Republica Srpska) şi alta în Tuzla (Federaţia Bosnia şi Herţegovina).

Şi în Macedonia de Nord, aflată aproape de integrarea în NATO şi într-o fază avansată de aderare la UE, China investește în construirea a două autostrăzi. Iar în Albania, foarte importantă pentru China în puzzle-ul din Balcanii de Vest, datorită poziţionării sale pe coasta Mării Adriatice şi resurselor sale considerabile de energie, China a investit până într-un miliard de euro.

Observăm deci că, așa cum Moscova a dezvoltat dependenţa energetică a regiunii faţă de resursele ruseşti, Beijingul acţionează pentru a dezvolta şi consolida dependenţa Balcanilor de Vest de resursele financiare chineze. Această situație ar putea genera riscuri deosebite atât pentru SUA, cât și pentru România, având în vedere că jocul dintre cele două mari puteri se dă la granița noastră: sârbii sunt totuși vecini cu noi. La ce ne putem deci aștepta?

Cel mai probabil SUA își va intensifica preocupările în privința acestei zone, fiind alertați de modul cum ar putea folosi China zona Balcanilor de Vest pentru a sabota interesele americane în spațiul Europei de Est. Este nevoie în această zonă de o implicare mai amplă a companiilor americane și nu în ultimul rând de o ,,apucare de coarne a taurului’’, mai ales în privința Serbiei: SUA a bombardat acest stat acum două decenii, pentru mulți lacrimile încă nu s-au uscat, iar americanii trebuie să facă ceva spectaculos, ,,huge’’, în această privința. Ori, de departe, aceasta este tocmai una dintre specialitățile actualului preşedinte al SUA. Să ne așteptăm deci în curând la o bombă diplomatică de genul aterizării lui Air Force One la Belgrad?

Citește și:

„Plec țopăind”. Ce a fugărit-o din nou în afara țării pe o tânără de 37 de ani?

Curtea Supremă a Israelului a respins candidatura în alegerile parlamentare a unui important lider extremist. ”Incită la ură împotriva populaţiei arabe din motive etnice şi naţionaliste”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.