5 alimente pentru controlul glicemiei

-


Scorţişoara, orzul, fulgii de ovăz, ceapa şi spanacul ar trebui să se regăsească în alimentația bolnavilor de diabet, întrucât sunt bogate în proteine, grăsimi mononesaturate sănătoase și polinesaturate, care reduc nivelul de colesterol și scad riscul de complicații ale diabetului. De asemenea, ardeiul gras şi roșiile trebuie introduse în alimentație întrucât sunt sărace în amidon şi au indice glicemic (IG) mic.

 

 

1. Scorțișoara

Studiile ştiinţifice au demonstrat capacitatea scorţişoarei în reglarea nivelului glicemiei întrucât este bogată în antioxidanţi. 1 g de scorțișoară luat timp de 40 de zile contribuie semnificativ la îmbunătățirea nivelului de glucoză din sânge.

2. Orzul

Orzul este  o cereală integrală, bogată în beta-glucan şi poate fi folosită fără probleme în alimentaţie.

3. Fulgi de ovăz

Aceştia conţin  fibre solubile beta-glucan, care s-a dovedit că ajută la menţinerea nivelului de glicemie. De asemenea, fulgii de ovăz nu trebuie să lipsească din alimentaţia persoanelor diabetice. Reduc colesterolul și ajută la menținerea sub control a greutății.

4. Ceapa

Ceapa este un izvor natural de crom, un mineral important în transformarea zahărului din sânge. Cromul ajută organismul să producă factorul de toleranță la glucoză, de care insulina are nevoie pentru a îndepărta  zahărul din sânge în celulele organismului, pentru a fi utilizate ca energie.

5. Spanacul

Spanacul este o legumă bogată în magneziu, care contribuie la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, prin reglarea secreției de insulină și utilizarea de glucoză.  De asemenea, acesta mai este bogat în beta-caroten,luteină, acid folic,vitamina K,magneziu,mangan,calciu și potasiu.

Alimente interzise consumului persoanelor diabetice:

Sunt interzise toate alimentele care au IG peste 50. Din această categorie fac parte: muștar, ketchup, gris, orez, paste, pizza, cartofi prăjiți, cartofi copți, pâine din făină de secară, mămăligă, covrigi pufoși, sfeclă gătită, must, pepene galben, pepene roșu, banană, înghețată, fursecuri, biscuiți, lapte cu orez îndulcit şi fulgii de porumb.

Citeşte şi:

Plumb, noi detalii despre cele trei spitale regionale

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.