Cinci decizii greșite pe care le iei zilnic fără să-ți dai seama

-


Chiar și oamenii inteligenți pot lua decizii greșite. În general, pentru că nu se gândesc de două ori înainte. De exemplu, a păstra telefonul mobil pe birou la locul de muncă și a mânca pâine pe post de gustare nu sunt tocmai cele mai bune idei, însă rareori suntem conștienți de asta. Iată și alte greșeli pe care le facem zi de zi fără să ne dăm seama.

Începi să rezolvi mai întâi sarcinile ușoare

Ar trebui să începi cu sarcinile dificile. Unii cercetători spun că voința poate scădea odată cu scurgerea timpului de lucru, așa că este firesc să lucrăm dimineața la sarcinile care necesită concentrare maximă. Un alt motiv care susține acest sfat este că nu știm niciodată ce schimbări în program pot apărea.

Păstrezi telefonul pe birou la locul de muncă

Nu este suficient să selectezi opțiunea ”Silențios” pe telefonul tău mobil. De fapt, nici măcar oprirea lui nu este de ajuns. O cercetare sugerează că simpla prezență a smartphone-ului în apropierea noastră ne poate afecta performanțele cognitive – chiar dacă nu suntem conștienți de influența sa. Cea mai bună soluție pare să fie păstrarea telefonului într-o altă cameră.

Privești un ecran ore întregi

Privirea în monitorul unui computer pe tot parcursul zilei poate favoriza apariția unor afecțiuni la nivelul ochiului, cu simptome precum senzația de uscăciune și vederea neclară.

Cum scapi de aceste probleme? Respectă regula ”20-20-20”: la fiecare 20 de minute, aruncă o privire spre un obiect situat la 20 de metri distanță pentru cel puțin 20 de secunde, spune Academia Americană de Oftalmologie.

Asculți muzică în timp ce lucrezi

S-ar putea să te simți mai productiv când asculți muzică în timp ce te concentrezi asupra unei sarcini importante de lucru, dar există riscul să nu fie așa.  În 2015, neurologul Daniel Levitin afirma că numeroase cercetări au arătat, în aproape toate cazurile, că performanța în sarcinile intelectuale este considerabil afectată atunci când ascultăm muzică.

Există o singură excepție – atunci când efectuăm sarcini repetitive sau monotone. În acest caz, muzica ne poate menține atenți.

Navighezi pasiv pe rețelele de socializare

Oamenii de știință spun că există două modalități diferite de a folosi Facebook: pasiv și activ.

Utilizarea activă presupune schimburi directe de informație cu alți utilizatori – reacția la mesajele publicate de ei, de exemplu. Folosirea pasivă presupune consumarea informațiilor – simpla derulare prin newsfeed. De cele mai multe ori, folosim Facebook în mod pasiv.

Cu toate acestea, un studiu publicat într-o revistă de psihologie experimentală sugerează că utilizarea pasivă a Facebook ne poate face să ne simțim mai rău. Motivul? Cel mai probabil, senzația neplăcută provine din faptul că suntem geloși pe viața plină de activități interesante pe care cei mai mulți prieteni de-ai noștri o afișează pe aceste platforme de socializare.

Prin urmare, în loc să privești pur și simplu newsfeed-ul, ia în considerare trimiterea unui mesaj către un vechi prieten sau adăugarea unui comentariu pozitiv la o fotografie fericită de familie a cuiva.

Citește și: 

Comunicarea cu subalternii, cheia succesului în afaceri! Iată cum trebuie să începi o conversație

Cum să-ți extinzi anul cu 30 de zile libere făcând o singură schimbare importantă în programul tău

De ce se deteriorează funcțiile cognitive pe măsură ce înaintăm în vârstă și cum putem preveni acest lucru

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.