Cine este Avksentyeva?

-


Trebuie să fi trecut de prima tinerețe ca să-ți aduci bine aminte complicatul nume din perioada comunistă al ,,Pensionatului Domnesc de Fete”, înființat în 1851 de domnitorul Barbu Ştirbei. Acesta se numea Zoia Kosmodemianskaia.

Între noi fie vorba, o domnișoară respectabilă: prima femeie care a primit cea mai înaltă distincţie a URSS, cea de Erou al Uniunii Sovietice, pentru că a fost executată de naziști în 1941 pe motiv că a tras bine cu pușca în niște nemți. Iacătă că tot de la ruși vine un alt nume „simplu”: Sardana Avksentyeva.

Sardana este produsul ultimelor luni ale stăpânirii lui Putin. Adică: nemulțumiți de planurile de creștere a vârstei de pensionare, de scăderea nivelului de trăi și mai ales de majorarea impozitelor, rușii s-au găsit să voteze la alegerile regionale pentru primăria din orașul Yakutsk un candidat necunoscut, ,,nevalidat” de omnipotentul Putin.

Desigur, pentru noi, românii, chiar și pentru românii din Teleorman, acest lucru poate părea neînsemnat. Nu însă și în Rusia. S-a produs o breșă într-un moment nepotrivit. Într-un loc nepotrivit. Pentru că Iakutskul nu e un oraș oarecare. Cu o populație de 286.642 locuitori, acesta este cât Iașul nostru, având niște calități aparte.

Yakutsk este cel mai friguros oraș de pe Pământ. Temperaturile aici ajung iarna până la -50°. Și, surprinzător pentru Rusia și mai ales pentru Siberia, Iakutsk este totodată un oraş cosmopolit şi surprinzător de bogat: de jur împrejurul său sunt cantităţi imense de resurse naturale (gaze naturale, petrol și în special diamante – zona găzduind un gigant economic ce furnizează 20% din diamantele lumii, compania Alrosa).

Iar din cauza abundenţei de resurse naturale şi a avuţiei adunate de localnici, Iakutsk este o așezare scumpă pentru trăit şi vizitat. Un soi de enclavă capitalistă înghețată în care oamenii îmbrăcați în blănuri de minim câteva mii de dolari simt că au de toate, în afară de niște politiceni de treabă și libertate, firește.

Astfel a apărut Sardana Avksentyeva, o necunoscută, cunoscută doar pentru că nu este din gașca lui Putin. Si nimeni – mai în glumă, mai în serios – nu îi poate pedepsi pe acești ruși pentru alegerea lor. Nu există o Siberie unde să poată fi deportați mai Siberie decât Iakutskul.

Întrebarea este însă: oare este posibil ca acest ,,regionalism” al votanților de aici se va extinde în următorul deceniu și în alte parți ale Rusiei?

Citește și: Tortura prostiei


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.