Cine este noul prim-ministru al Rusiei?

-


De la începutul acestei săptămâni, Rusia are un nou guvern condus de un om de care nimeni nu auzise săptămâna trecută. Zicala lui Churchill, conform căreia Rusia este o ghicitoare înfășurată într-un mister în interiorul unei enigme, este astăzi, pare-se, mai valabilă decât oricând. Cine este deci Mihail Mișustin, noul prim-ministru al acestei țări și de ce a fost ales în această funcție?

Ceea ce este interesant în CV-ul lui Mișustin este faptul că, deși este prezentat drept economist, această titulatură i se potrivește doar pentru că a lucrat în fiscul rusesc, ajungând să-l și conducă. În realitate, Mihail Mișustin este la bază inginer absolvent al „Moscow State Technological University”, fiind specializat în informatică, lucru ce l-a ajutat să lucreze după terminarea studiilor în 1992 la „Internațional Computer Club”, organizație „non-profit” care se ocupa cu – atenție! – facilitarea integrării în Rusia a tehnologiilor care să o compatibilizeze cu civilizația occidentală!

Evident că, dacă citim printre rânduri, deși ne aflăm la un an de la destrămarea URSS, iar haosul era pretutindeni, este limpede că acest „ong” apărut de niciunde, care se ocupă – cumea! – cu „integrarea de tehnologii vestice”, era unul dintre multiplele paravane ale serviciilor de informații rusești pentru culegerea, analizarea și distribuirea către organizațiile de resort a informațiilor obținute din occident cu ajutorul spionajului.

Astăzi este cunoscută publicului larg amploarea și înclinația KGB-ului în Războiul Rece pentru spionaj tehnico-științific, consecință tocmai a faptului că cercetătorii sovietici, spre diferență de cei occidentali, nu puteau performa într-un spațiu îngrădit din toate punctele de vedere. Și desigur că așa-zisul ,,Internațional Computer Club’’, ocupându-se de aceste activități deosebite, aparținea de unul dintre urmașii proaspeți ai KGB-ului, însă este greu de demonstrat că actualul prim-ministru al Rusiei a fost ofițer de informații. Există și posibilitatea ca acesta, conform pregătirii sale, să fie un simplu tehnician angajat civil al acestui ONG. Așadar, lui Mișustin nu i se poate imputa decât faptul că a utilizat cândva în munca sa tehnico-științifică informații culese ilegal din occident. Oricum, este limpede că Mihail Mișustin a avut contact din tinerețe și s-a aflat în preajma unor ofițeri ai serviciilor de informații rusești.

Cert este faptul că mai târziu, aflat în funcții de conducere în fiscul rusesc, acesta a folosit tehnologii inovatoare pentru simplificarea plătirii taxelor, eliminând birocrația și hârţogăreala. De fapt, eficienţa sistemului informatic gândit de Mihail Mișustin pentru a depista persoanele care fac evaziune fiscală în Rusia este atât de eficient, încât este lăudat – în mod exagerat desigur – că acest program ar poseda ,,Inteligență Artificială’’.

Iar acest amănunt ne determină să facem brusc o scurtă paranteză. Cândva, într-un discurs adresat elevilor cu ocazia începerii anului școlar în Rusia, Putin a afirmat că dezvoltarea inteligenței artificiale ridică deopotrivă „oportunități și amenințări colosale, care sunt greu de prezis acum”, explicând: „cel care va deveni lider în această sferă va conduce lumea”. Mai mult, Putin anticipa și că războaiele vor fi purtate în viitor de drone, iar „atunci când dronele unei părți vor fi distruse de dronele alteia, (cea dintâi) nu va avea altă soluție decât să se predea”. Iată așadar ce preocupări are liderul de la Kremlin, care pare chiar prea bine ancorat în ceea se cheamă futurologie. Mai mult, câțiva ani mai târziu, Putin revine cu afirmația „aspectele sociale și consecințele utilizării inteligenței artificiale sunt în prezent dezbătute în întreagă lume. Acesta este un subiect foarte important.[…] Oricine posedă inteligență artificială va avea avantaje competitive enorme”.

Observăm așadar un laitmotiv al președintelui rus, ba chiar aproape o obsesie în căutarea inteligenței artificiale, Sfântul Graal al viitorului și iată, noul prim ministru al Rusiei este tocmai un inginer foarte bine pregătit în domeniu. Mai mult, are și cunoștințe economice solide, adică ceea ce îi trebuie unui prim-ministru contemporan.

O mică discuție trebuie însă să avem față de pregătirea „economică” a lui Mihail Mișustin. Evident că, lucrând o perioadă îndelungată în fiscul unei țări de dimensiunea Rusiei, el a acumulat vrând-nevrând informații vaste în acest domeniu, chiar dacă profesia sa de bază era alta. Particularitatea ,,pregătirii economice’’ a lui Mihail Mișustin este însă alta: fiind în fruntea fiscului rus, el era la curent cu toate conturile, tranzacțiile, afacerile și mai ales „combinațiile” temuţilor oligarhi ruși. Gândiți-vă că în jurnalism există o regulă: follow the money – vezi unde se duc sau dimpotrivă, de unde vin banii, pentru a afla dedesubturile oricărei ,,întâmplări’’. Ori pentru Mihail Mișustin, în poziția de șef al ,,ANAF-ului rusesc’’, ,,follow the money’’ făcea parte din fișa postului. Mișustin este, așadar, un individ capabil să-i controleze aproape la fel de bine ca Putin pe toți oligarhii de la Moscova, adică pe cei care conduc Rusia în mod direct.

Iată, deci, cine este Mihail Mișustin. Un personaj cum numai într-o ghicitoare înfășurată într-un mister în interiorul unei enigme se poate găsi: un individ cu dublă specializare, Inteligență Artificială și… Oligarhie.

Citește și:

Procesul de destituire al preşedintelui Donald Trump. A început faza dezbaterilor de fond

Marea Britanie iese din UE, dar rămâne alături de România


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.