Cine este polițistul care l-a prins pe agentul pedofil și căruia Carmen Dan i-a pus gând rău

-


Se numește Radu Gavriș și este unul dintre cei mai valoroși angajați ai MAI, fiind șeful de la Omoruri și cel care, împreună cu echipa sa, l-a prins pe pedofilul Eugen Stan. Miercuri, după ce l-a demis pe șeful Poliției Române, Carmen Dan i-a cerut și lui Radu Gavriș să facă un pas în spate. Noaptea minții! Și asta nu doar pentru că l-a prins pe colegul pedofil, dar conduce și un serviciu care are cele mai bune rezultate. Gradul de rezolvare a cazurilor instrumentate de Serviciul Omoruri este de 100%. La nivel european media de rezolvare este de 35-40%.

„Asta confirmă pentru a nu ştiu câta oară că orice faptă bună nu rămâne nepedepsită. A solicita demisia unui om care este extraordinar de bine pregătit şi care conduce un serviciu extrem de sensibil – şi cifrele stau mărturie, numai pentru că şi-a permis să spună un adevăr sau poate că una dintre anchete s-a derulat cu dificultate şi care nici măcar nu este în competenţa Serviciului Omoruri, e o mare greşeală. Ofiţerii Serviciului Omoruri au fost solicitaţi în acest caz tocmai pentru că sunt recunoscuţi ca fiind profesionişti desăvârşiţi. Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei este recunoscut la nivelul întregii Poliţii Române ca fiind unul de elită. Este trist să vezi că oameni care îşi fac datoria sunt sancţionaţi pe nedrept“, a explicat, pentru „Adevărul“, expertul criminolog Dan Antonescu.

Adevărul este că ministrul vrea să-i plătească o poliță comisarului-şef Radu Gavriş pentru criticile aduse la modificărilor Codurilor Penale.

În urmă cu mai puţin de o lună, comisarul atrăgea atenţia că propunerile de modificare a Codurilor Penale propuse în Parlament desfiinţează orice dosar penal în care sunt investigate fapte cu violenţă. Criminali, violatori sau aflţi infractori periculoşi vor fi prinşi mult mai greu sau poate niciodată.

„Excluderea camerelor de supraveghere din mijloacele de probă ar duce înapoi sistemul judiciar cu 20 de ani. În anii 90, la începutul anilor 2000, orice faptă din spaţiul public risca să rămână cu autor necunoscut. Pe scurt, un autor de omor, pedofil, orice infracţiune gravă cu care ne ocupăm şi pentru care pot să vorbesc poate să rămână în continuare în libertate şi să comită aceste fapte”, spunea în decembrie comisarul Radu Gavriş.

Vorbind concret pe speţa de la metrou, ar fi fost foarte greu… Toate statele din UE alocă bani şi resurse pentru a monta cât mai multe camere, pentru a putea sesiza, preveni şi chiar a combate infracţiuni comise în spaţiul public. Sunt şi în Bucureşti, nu atât de multe cât ne-am dori, nu atât de performante, dar sunt şi ne ajută foarte mult. În ultimii şase ani de zile nu mai avem niciun omor cu autor necunoscut, toate omorurile au fost soluţionate. În foarte multe din aceste cazuri ne-am bazat pe aceste camere. Sunt cazuri în care autorul a fost prins, reţinut, arestat şi condamnat şi în care probatoriul s-a făcut în special pe baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere”, a adăugat comisarul.

Carmen Dan a subliniat atunci că Radu Gavriş nu a avut mandat din partea ei pentru a da un interviu presei, iar opinia comisarului nu reflectă poziţia ministerului de interne.

„Nu, nu se face o anchetă. Este un poliţist care şi-a exprimat un punct de vedere, repet, nu i-am dat eu acel mandat. Eu cred că rigorile acestei funcţii impun o anumită reţinere. Cred că poliţiştii trebuie să se ţină departe de sfera politică şi din punctul meu de vedere atât timp cât şi-a expus public o părere personală, fiind cunoscut ca un bun profesionist, ca un bun specialist, şi-a adus singur un deserviciu”, spunea Carmen Dan.

Poliţiştii de la Serviciul Omoruri au fost vizaţi de trei controale numai în 2016.

Controalele au fost declanşate pe 28 ianuarie 2016, la fix o zi după ce fostului ministru de Interne Gabriel Oprea i s-a ridicat imunitatea parlamentară pentru a putea fi cercetat penal. Dosar care i s-a întocmit în urma anchetei efectuate de poliţiştii Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei.

Concret, ei sunt cei care au instrumentat iniţial dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, dosar care a pus capăt carierei lui Gabriel Oprea în MAI. Chiar şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, afirmase că cea mai mare parte din cercetarea din acest dosar a fost făcută de lucrătorii Serviciului Omoruri.

Mai puteți citi și:

Cătălin Ioniță refuză să-l înlocuiască pe Bogdan Despescu

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.