Cine este Ursula von der Leyen, prima femeie care a devenit preşedinte al Comisiei Europene

-


Ursula von der Leyen este prima femeie care a devenit preşedinte al Comisiei Europene, în urma votului exprimat marţi seara în plenul comunitar. Aceasta îl va înlocui din toamnă pe Jean Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene. Von der Leyen este un politician german apropiat de Angela Merkel, iar nominalizarea acesteia pentru şefia CE a fost văzută drept o victorie a Cancelarului Germaniei.

 

Aceasta a ocupat funcția de ministru al Apărării din Germania și este membră a CDU, formaţiunea Angelei Merkel. Înainte de a deveni prima femeie ministru al Apărării, von der Leyen a fost ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale precum şi al Persoanelor Vârstnice.

În vârstă de 60 de ani, von der Leyen este născută în Bruxelles și este de profesie medic ginecolog. Această a fost văzută drept succesoare a Angelei Merkel la funcţia de cancelar, fiind singurul ministru care a fost în echipa acesteia în toate cabinetele, începând cu anul 2005. Biografia preşedintei Comisiei Europene este umbrită de scandalul de plagiat din 2015 al tezei sale de doctorat în contextul în care mediul universitar german a reclamat faptul că mai bine de jumătate din teză a fost plagiată. 43 de paragrafe au fost preluate de Ursula von der Leyen fără a cita sursa acestora.

Aceasta a rămas totuşi în funcţia ministerială graţie sprijinului necondiţionat al Angelei Merkel care a stins scandalul de plagiat. Pe lângă susţinerea cancelarului german, von der Leyen a fost preferată de preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron care să speră să relanseze proiectul european, într-o nouă formulă cu mai multe viteze, având la bază binomul franco-german.

Mamă a şase copii, Ursula von der Leyen este vorbitoare de engleză, franceză şi flamandă, cunoaşte foarte bine politica europeană şi este adepta creştin-democraţiei germane.

Născută pe 8 octombrie 1958 la Ixelles, Von der Leyen şi-a petrecut copilăria împreună cu cei şase fraţi şi surori ai săi, în capitala belgiană, înainte ca tatăl său, Ernst Albrecht, să devină premier al Saxoniei Inferioare.

A intrat târziu în politica germană, dar a reuşit odată cu venirea la putere a Angelei Merkel să îşi construiască o carieră strălucitoare. Î 2002, după ce a trăit mai mulţi ani în California, unde a preda soţul său, s-a lansat în cursa alegerilor locale, din regiunea Hanovra.

Trei ani mai târziu, aceasta a devenit ministru al Familiei şi a luat primele măsuri progresiste, care au constat în dezvoltarea creşelor şi-n acordarea de concediu parental remunerat taţilor. Supranumită de către apropiaţi ”Micul trandafir”, ea nu a ezitat  să-şi etaleze viaţa privată în reviste de tip people, cu copiii săi, soţul său şi peniul lor, potrivit Time.com.

Numită ministru al Muncii în 2009, von der Leyen a pledat în favoarea drepturilor femeilor la conducerea înteprinderilor şi s-a contrat cu conservatorii pe această temă în repetate rânduri. Din 2013, aceasta a fost numită ministru al Apărării într-o perioadă dificilă pentru armata germană şi demarează o serie de reforme în corpul ofiţerilor şi al profesionalizării în teatrele de operaţii.

O serie de scandaluri au pătat, de asemenea, Bundeswehrul şi ministerul pe care l-a condus în ultimii ani, între altele cu privire la material învechit şi depăşit moral, investiţii insuficiente, consultanţi plătiţi prea mult, influenţa extremei drepte în armată. De asemenea, aceasta a supravegheat retragerea treptată a soldaţilor germani din Afghanistan şi a căutat să limiteze moştenirea nazistă din rândul elitei ofiţereşti din armata germană.

În 2014, von der Leyen a inițiat un plan în valoare de 100 de milioane de euro pentru a face armata mai atractivă pentru noi recruți: alocaţii mai mari pentru misiuni speciale, politici speciale pentru cei cu familii şi copii.

De asemenea, aceasta a susţinut, marţi seara, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European, că Uniunea Europeană trebuie să întemeieze o economie în slujba cetăţenilor şi îşi doreşte un colegiu de comisari echilibrat în ceea ce priveşte egalitatea de gen în timpul mandatului său. Totodată, von der Leyen a mai spus că violenţa împotriva femeilor trebuie definită ca infracţiune în tratatele europene, în paralel cu finalizarea aderării UE la Convenţia de la Istanbul.

În acest sens, aceasta şi-a declarat angajamentul faţă de statul de drept ca valoare europeană, anunţând că intenţionează să instituie un mecanism de monitorizare la nivelul UE în paralel cu măsurile existente.

Totodată, a mai subliniat că valorile europene includ şi datoria de a salva vieţi în largul coastelor UE şi şi-a exprimat sprijinul pentru un „nou pact privind migraţia şi azilul” şi o reformă a regulamentului de la Dublin, adăugând că intenţionează să se asigure că Frontex va număra 10.000 de angajaţi până în 2024.

„Avem datoria de a salva vieţi. Iar în tratatele şi convenţiile noastre există datoria legală şi morală de a respecta demnitatea tuturor fiinţelor umane. Uniunea Europeană poate şi trebuie să apere aceste valori. Uniunea Europeană are nevoie de graniţe umane”, a conchis Ursula von der Leyen.

Citeşte şi:

Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.