Cine n-are bătrâni oribili să nu caute prea mult

-


Acum mii de ani, s-au întâlnit toți bătrânii într-o peșteră și au pus la punct o strategie pe termen lung, fiind în primejdie. Tineretul îi ignora și aveau roluri de umplutură, coada coloanei la marșuri, momeală la vânătoare. „Așa nu se mai poate”, s-a auzit de lângă focul din peșteră. „Trebuie să-i facem să aibă nevoie de noi. Mai știm și noi una alta. Poate că nu mai vânăm ca-n tinerețe și ocazional confundăm ciupercile între ele, dar suntem utili”.

 

Din colțul peșterii s-a auzit o voce răgușită. Era bătrânul pe care toți îl numeau Pictorucă făcea tot felul de figurine pe pereți. „Cine n-are bătrâni să-și cumpere” și lumea a rămas uimită. Pentru că suna atât de bine. Și pentru că nu știau ce înseamnă să cumperi. Dar oricum, vorba a rămas.

Astăzi e bine să asculți de bătrâni. Pe bătrâni nu-i poți critica pentru că o palmă, verbală, dată unui vârstnic înseamnă o palmă dată istoriei. Să-i spui unui bătrân că „așa nu” îl va face pe Mihai Viteazu să „plângă”, oriunde îi este capul, iar Ștefan cel Mare se va „enerva” teribil.

Nu contează cât de mult greșește un bătrân, nu-l poți lua la 13-14 pentru că e bătrân. A trecut prin multe, a plantat un copac cândva, a ajutat o bătrână să traverseze strada (poate chiar pe muma lui Ștefan cel Mare), a făcut mult bine. Și e neapărat învățat. Nu contează că la bază ești un analfabet, vârsta înaintată te transformă într-o somitate.

Recent, s-a viralizat pe Facebook filmarea făcută de o tânără care a surprins o somitate scuipând semințe pe jos într-un tren. Luată la reproș, bătrâna s-a apărat spunând că vârsta o califică pentru o asemenea nesimțire. Se știe că, de la 55-60 de ani în sus, te poți răzbuna pe context și poți scoate animalul din tine. Ți se dă dreptul constituțional să-ți lipești mucii sub scaunele din autobuz, să scuipi semințe pe jos și să micționezi în ganguri. E un drept câștigat în peștera aia despre care vorbeam la început.

Aroganța asta specifică vârstei merge mai departe și se pasează de la generație la generație, încă un motiv pentru care țări precum România se vor uita mereu ca din groapă la societățile civilizate. Viitorul e al popoarelor în care generațiile se întâlnesc la jumăte: tinerii recunosc faptul că mai au de învățat și bătrânii că nu le știu pe toate. La noi, din păcate, doar tinerii-s proști.

Citește și: UPDATE. Guvernarea PSD-ALDE, la un pas de a rămâne fără bani pentru salariile bugetarilor? Teodorovici: „Sunt bani pentru salarii şi investiţii”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.