Cine plăteşte pentru ratarea Centenarului Marii Uniri?

-


Centenarul ar fi trebuit să fie un moment de consens al clasei politice de la Bucureşti şi un prilej de reîntoarcere la conştiinţa noastră naţională, la împlinirea a 100 de ani de la făurirea României Mari.

Astăzi, sunt în a unsprezecea zi a „Anului Centenarului”, iar politicienii de la Bucureşti încă nu conştientizează ce ar fi putut reprezenta pentru România acest moment, dacă ar fi fost pregătit din timp.

Nu este suficient să se organizeze o mare paradă militară la Alba-Iulia pe 1 decembrie 1918, unde fiecare lider politic mai important de la putere sau din opoziţie să se înghesuie la tribună, ca să rostească câte un discurs anost, pentru a valorifica imagologic momentul.

M-aş fi aşteptat la începutul acestui an să participăm de pildă la lansarea filmului “Marii Uniri”, unde am  fi avut prilejul să vedem o frescă istorico-cinematografică a personajelor cheie, care au muncit pentru realizarea acestui mare proiect al fiinţei noastre naţionale.

De asemenea, ministrul Educaţiei în loc să se laude pe facebook cu marile sale realizări din jurul unor manuale, ar fi trebuit  să prezinte în şcoli ore interactive pentru elevi dedicate Centenarului, unde aceştia să cunoască personalităţile Marii Unirii.  Dar cine să facă aceste lucruri? Domnul Mihai Tudose? Domnul Liviu Dragnea? Domnul Lucian Romaşcanu? Domnul Felix Rache?

Domnii de mai sus au preocupări mult mai importante, decât un amărât de Centenar care nu îi interesează pe români, fiindcă România de astăzi este un stat eşuat, împărţit între politicieni, cu instituţii şubrezite de penali, unde crima şi hoţia au luat demult  locul cinstei şi omeniei.

Sunt curios ce strategii guvernamentale creionează în Palatul Victoria domnul Felix Rache, un fost jurnalist de “pamflet tv” de la postul Antena 3, căci domnul Mihai Tudose nu ne-a precizat ce calităţi are acesta pentru a ocupa această poziţie.

În opinia mea, domnul Rache ar fi trebuit să pregătească alături de domnul Lucian Romaşcanu, pe ultima sută de metri, un proiect serios în jurul Centenarului cu Academia Română, cu marile universităţi ale României.

Arhivele sunt pline de documente, iar de istorici bine pregătiţi nu ducem lipsă, dar cine să îi pună la treabă? Poate acum, era un bun prilej să demitizăm odată pentru totdeauna istoria noastră naţională, ca să nu mai trăim cu ideea că dacă nu eram noi o pavăză împotriva turcilor, creştinătatea occidentală ar fi dispărut. Poate acum era o şansă ca să îl reabilităm public pe marele Emin?

Prin 2013, Victor Ponta din fotoliul de la Palatul Victoria ne prezenta proiectul unei reţele de autostrăzi care urmau să fie construite până în 2018. Anual ar fi trebuit să se aloce  construcţiei de autostrăzi o sumă cuprinsă între 750 de milioane şi un miliard de euro. De asemenea, până în 2022 primele 16 oraşe din România (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti, Sibiu, Bacău, Târgu Mureş) ar fi trebuit  să fie conectate prin autostrăzi.

În 2016, guvernul Cioloş s-a trezit târziu din letargie şi a înfiinţat un departament Centenar la Guvern care ar fi trebuit să coordoneze la nivel national toată seria de manifestări, conferinţe şi publicaţii dedicate Marii Unirii. Grindeanu a ucis acest departament, iar Mihai Tudose l-a transferat la ministerul Culturii, unde domnul Lucian Romaşcanu l-a transformat în ghişeu de depus proiecte pentru sărbătorirea  Centenarului Marii Uniri şi al Primului Război Mondial.

Păcat că nu ştim să mai fim români şi să iubim România. Astăzi, suntem poporul PSD-ului, al PNL-ului, al Rezist-ului şi nu mai ştim de noi înşine. Păcat că Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Băseşti, Vasile Goldiş, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Alexandru Vaida Voievod, Iosif Jumanca, Aurel Lazăr, Elena Pop sau  Samoilă Mârza nu au statui în toate satele, comunele şi cătunele României….deşi cu o statuie nu se face primăvară!!!

Poate în ceasul al doisprezecelea, domnul Mihai Tudose se va pune pe treabă ca-n toamnă să nu avem o spoială de Centenar, pentru că ar fi păcat pentru noi ca naţie şi pentru cei care au crezut în România Mare.

Vorba lui Tudor din Vladimiri: “Patria se cheamă norodul iar nu tagma jefuitorilor”

Mai puteţi citi şi: Tudose așteaptă demisia lui Carmen Dan: „Eu cred că domnia sa, dacă va fi lăsată, îşi va da demisia”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.