Cine sunt parlamentarii care vor beneficia de pensii de peste 1.000 de euro

-


Dintre cei 303 parlamentari care au votat pentru pensii de lux, în jur de 100 de senatori și deputați vor intra în primul lot care va beneficia de cei 4.600 de lei, cu condiția ca președintele Klaus Iohannis să promulge legea. Este vorba de parlamentarii care au la activ minimum trei mandate.

Beneficiarii pensiei de peste 4.000 de lei sunt atât aleșii cu state vechi în Parlament, cât și aleșii tineri, care au colecționat deja câte trei mandate.

Anghel Stanciu, deputat PSD aflat la cel de-al șaselea mandat, este unul dintre beneficiarii pensiei de 4.600 de lei. Alesul a fost extrem de vocal la ședința în care s-a dezbătut proiectul de lege și le-a cerut colegilor săi să îşi ia Parlamentul înapoi” şi să ofere acestuia şansa de a deveni „un Parlament curat, puternic, perfecţionist”. Întrebat de Gândul cum i se pare suma de 4.600 de lei de care ar beneficia pentru că are mai mult decât numărul minim de mandate, așa cum stipulează legea, Anghel a răspuns: „Nu am remuşcări pentru că eu nu pentru mine am votat pensia, ci am votat pentru un Parlament puternic, care să fie populat cu oameni care renuţă la viaţa de zi cu zi şi fac ca mine 23 de ani naveta“.

Eugen Nicolicea, deputat UNPR și ministru pentru Relația cu Parlamentul, aflat tot la al șaselea mandat a declarat, pentru Jurnaliștii, că pensia este binevenită. „Eu după șase mandate am indemnizația la fel ca unul care intră în Parlament. Și în afară de pensie, în anii pe care i-am stat în Parlament nu mi-a mers vechimea juridică. Dar subiectul s-a prezentat de parcă Parlamentul este plin de pensionari, dar nu este așa. De mâine nu se va umple țara de pensionari foști parlamentari“, ne-a declarat ministrul Nicolicea.

Senatorul UDMR, Marko Bela, se va afla și el printre beneficiarii pensiei de 4.600 de lei, întrucât se află la al șaptelea mandat, dacă punem la socoteală și perioada de mandat dintre anii 1990-1992. Ecaterina Andronescu, senator PSD, și-a asigurat și ea o bătrânețe liniștită, având la activ cinci mandate (trei de deputat și două de senator). Un alt beneficiar al pensiei de lux este senatorul PSD Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta, care are trei mandate. Tot trei mandate mai au și senatorii UNPR Gabriel Oprea (vicepremier și ministrul de Interne) și Floriana Jipa, cea care l-a miruit pe Dan Șova la votul din 25 martie din Parlament, când s-a votat cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării senatorului.

Doi dintre marii absenți de la votul de ieri au fost președinții celor două Camere, Călin Popescu Tăriceanu și Valeriu Zgonea, care ar fi trebuie să prezideze și ședința de plen comună. Deși nu au votat, cei doi vor beneficia din plin de pensiile de lux, Tăriceanu aflându-se deja la al șaselea mandat, iar Zgonea la al patrulea.

Tineri cu cel puțin trei mandate

Deși sunt încă tineri, unii deputați și senatori au deja în palmares câte trei mandate de parlamentari. În fruntea lor se află premierul Victor Ponta, aflat la al treilea mandat, care nu a votat proiectul întrucât se afla tocmai în Turcia pentru o intervenție chirurgicală, și ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu, tot cu trei mandate de parlamentar. Pe lista tinerilor cu trei sau peste trei mandate se mai află deputatul UNPR Valeriu Steriu și Ghervanzen Longher (ales la nivel național din partea minorităților), ambii cvasinecunoscuți, deci nu s-au remarcat până acum printr-un proiect de lege răsunător. De asemenea, senatorul Alexandru Mazăre, fratele edilului suspendat, are deja trei mandate la activ (un mandat de deputat și două de senator).

„Nimeni nu a avut vreun dubiu că acest proiect de lege nu va trece. Și puterea și opoziția l-au considerat un fel de reparație pentru tăierile pe care le-a făcut Emil Boc în 2010. Când i-am văzut pe liberali că se agită, deși inițial au semnat cu toții, dar asta e. Și să nu fim ipocriți, dar toți parlamentarii peste 50 de ani au votat acest proiect“, ne-a declarat un senator din arcul guvernamental care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Cum se acordă pensia

Potrivit iniţiativei legislative, ”cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizaţiei îl reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară”. Așadat, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de indemnizaţie de aproximativ 1.600 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei. Legea va intra în vigoare doar după ce va fi promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.

„Mă voi referi la această chestiune după ce primesc de la Parlament legea şi voi face o analiză profundă”, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege a fost aprobat, marţi, cu 303 voturi „pentru”, 124 voturi „împotrivă” şi două abţineri.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon