Cine va plăti, de fapt, taxa pe lăcomie aplicată băncilor?

-


Cu scopul de a aduce bani la bugetul de stat, Guvernul a anunţat că va introduce, de la 1 ianuarie 2019, o „taxă pe lăcomie” pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul Robor la 3 şi la 6 luni. Dorind să lovească în bănci, guvernul va lovi tot în populație, pentru că, indirect, clienții băncilor vor plăti această taxă pe lăcomie.

Taxa pe lăcomie va trebui calculată, declarată și plătită până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează.

Potrivit Hotnews.ro, cotele taxei pe lăcomie se diferenţiază în funcţie de amploarea depăşirii pragului de referinţă (de 1.5%), astfel:

a) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,2%;
b) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0, 51 – 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,4%;
c) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01 – 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,6%;
d) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51 – 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,9%N.red: aici ne aflăm în momentul de față.
(4) Dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referință, cota taxei pe lăcomie de 0,9 % se majorează progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depășire cu câte 0,5 puncte procentuale, inclusiv, a pragului de referință majorat cu 2 puncte procentuale.

Potrivit datelor publicate zilnic de Banca Centrală, media pe ultimele 3 luni ale ROBOR la 3 și respectiv la 6 luni a fost 3.18 (pentru ROBOR 3M) și 3.30 (pentru ROBOR 6M). Diferența față de pragul de referință de 1.5% este de 1.68 puncte procentuale, ceea ce trimite la calculul taxei pe lăcomie în baza cotei de 0.9% aplicabil activelor bancare deținute.

Taxa pe lăcomie în alte țări

Austria are două niveluri ale taxei bancare. Băncile au introdus-o la 1 ianuarie 2011, au mărit-o în 2014 iar acum au scăzut-o. Aduce anual la buget 100 milioane de euro. Un miliar de euro adună Polonia anual din aceasta taxă bancară impusă în 2016 Polonezii aplică o taxă pe lăcomie de 0.44% pe active. Franța si Germania au introdus în 2011 și ele o asemenea taxă, banii mergând tot către fonduri destinate salvării băncilor.

Ungaria are o taxă bancară unică, pe de o parte fiind cea mai mare din Europa (raportată la PIB), pe de altă parte, ungurii sunt singurii care au introdus această taxă fără să fi fost nevoiți să salveze bănci din bani publici (exact ca și noi).

Avantajele pe termen mediu sunt cele legate de creșterea încasărilor la buget și de obligarea managementului bancar de a găsi soluții de a se reinventa.  Dezavantajul vine din faptul că tot clienții băncilor vor trebui să achite această taxă.

Citește și: Profesorii ieșeni cer debarcarea lui Tudorel Toader. Scrisoare deschisă


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.